YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Haziran 2008

Türkiye’nin İlk Sıfır Karbon Salımlı Konferansı

  • 25.06.2008 Milliyet
    Meral Tamer

    Nefes nefese bir yaz yaşıyoruz. Bir yanda Avrupa Futbol Şampiyonası ve sürpriz bir biçimde yarı finale çıkan Milli Takımımız nedeniyle TV’nin başından ayrılamıyoruz; öte yanda yaz davetlerine yetişmeye çalışıyoruz; bu arada yıllardır haziranın değişmez keyfi İstanbul Müzik Festivali’ndeki birbirinden enfes konserleri de ihmal etmeye kıyamıyoruz.
    Bitmedi! gündüzleri de bir toplantıdan diğerine koşuşturarak yazı yazıyoruz.

    Bu sene siyasi gündemin yaz rehavetine gireceği yok. Ekonomi gündemi de hayli canlı. Bunlara ilaveten bir de İstanbul’un ev sahipliği yaptığı uluslararası büyük toplantılar var.

    Mesela bugün çok önemli bir uluslararası toplantı başlıyor. Dünyanın dört bir yanından birbirinden ünlü ve saygın 400 iktisatçı, 15. Dünya Ekonomi Kongresi için İstanbul’da bir araya geliyor ve 25 kadar Türk meslektaşıyla birlikte dünya ekonomisiyle ilgili bilimsel çalışmalarını birbirleriyle paylaşacaklar.

    Enerji ekonomisi

    Geçen hafta ise İstanbul, enerji alanında dünyaca ünlü uzmanları ağırladı. Enerji Ekonomisi Derneği’nin Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği ile birlikte düzenlediği uluslararası konferansa 43 ülkeden enerji konusunda karar mekanizmalarını etkileyen 462 uzman katıldı. 3 gün süren konferansta, artan petrol fiyatları ve küresel ısınma tehdidi altında bulunduğumuz bir dönemde, tüm dünyada enerjide arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik akılcı politikalar ve stratejiler masaya yatırıldı.

    Derneğin kurucularından Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldız Arıkan‘dan öğrendiğime göre, bu konferansta Türkiye’de bir ilk gerçekleşti: TEMA Vakfı ve İSTAÇ (İstanbul Belediyesi Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Şirketi) ile işbirliği yapılarak, konferans nedeniyle ortaya çıkan tüm sera gazı salımları bertaraf edildi. Ve böylelikle Türkiye’de ilk sıfır salım konferans yapılmış oldu.

    363 ton salım oldu
    Konferansın son günü katılımcılara verilen bilgiye göre, bu konferans için hazırlık safhasından başlayarak toplam 363 ton karbondioksit salımı oldu:
    -  12 tonu konferans öncesi toplantı için yapılan uçuşlar
    -  745 kilosu konferans öncesi yerel ulaşım
    -  1018 kilosu, 3 günlük konferans süresince katılımcıların Cemile Sultan Korusu’na yemeğe götürülmesi
    -  2 bin kilo katı atık ortaya çıktı
    -  337 tonu, dünyanın çok değişik bölgelerinden gelen katılımcıların uçuşları
    -  10 ton da diğer

    Katılımcılardan uçuş mesafelerine göre en kısa mesafe 6 dolar, en uzun mesafe 32 dolar olmak üzere parasal katkıda bulunmaları istenmişti. Katılımcıların % 20’si, ortaya çıkardıkları karbondioksit salımı için ödemede bulundu ve bu paralar TEMA Vakfı’na aktarıldı. Ama bu salınan karbondioksidin ancak % 10’uydu. Geri kalan 329 tonunu ise İSTAÇ, kendi azaltımlarına saymak suretiyle konferansa sponsor oldu.

    Bu, şöyle bir sponsorluk: İSTAÇ, belediyenin topladığı çöplerden ve katı atıklardan çıkan metan gazından elektrik üretiyor; böylelikle hem belli bir miktar karbondioksidin azaltılmasını, hem de metanın tutulmasını sağlıyor.
    Bu karbondioksit azaltımını Avrupa’da satmak yerine, konferanstaki miktar kadarını derneğe tahsis ediyor.

    http://www.milliyet.com.tr/Default.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=880257&AuthorID=55&ver=24


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu