YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Temmuz 2008

Dışişleri Komisyonu, Kyoto'ya onay verdi


  • 2 Temmuz, 2008 CNNTurk  
      
    TBMM Dışişleri Komisyonunda, Türkiye'nin, Kyoto Protokolüne katılmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

    Tasarı, Türkiye'nin, 11 Aralık 1997 tarihinde Japonya'nın Kyoto kentinde imzalanan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin Kyoto Protokolü'ne
    katılmasını öngörüyor.

    Türkiye'nin, Avrupa Topluluğu Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programının (2007-2013) Girişimcilik ve Yenilik Özel Programına katılımına ilişkin mutabakat zaptının onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin tasarı da Komisyonda kabul edildi.
     
    Eroğlu, protokole taraf olmanın önemini anlattı
     
    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto Protokolü'nde birtakım adaletsizlikler bulunduğunu, ancak Türkiye'nin bu aşamada protokole taraf olmasının önemli olduğunu belirterek, "Polonya ve Danimarka'da yapılacak müzakerelere katılmak, ülkemizin durumunu belirlemek önemli olacaktır" dedi.

    Eroğlu, BM İklim Değişikliği Sözleşmesi, Kyoto Protokolü süreci ile Türkiye'nin yaptıkları konusunda bilgi verdi.

    Türkiye'nin BM İklim Değişikliği Sözleşmesini imzaladığını, ancak Kyoto Protokolü'ne taraf olmadığını anımsatan Eroğlu, Kyoto'ya taraf olunmamasına rağmen, hükümetin 2003 yılından itibaren İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulunu oluşturduğunu, Kurulda iklim değişikliğiyle ilgili muhtemel senaryolar ile alınacak tedbirlerin değerlendirildiğini söyledi.
     
    Bakan Eroğlu, "Türkiye bu konuda çok büyük adımlar da atmıştır. Her ne kadar taraf olmasa da sanki yükümlüymüş gibi üzerine düşen pek çok görevi yapmaya başlamıştır" diye konuştu.

    Bu kapsamda temiz enerji kaynaklarının devreye sokulduğunu anlatan Eroğlu, 9 Temmuzda 61 adet hidroelektrik santralin temelinin atılacağını söyledi. Eroğlu, rüzgar enerjisiyle ilgili son 5 yılda ciddi adımlar atıldığını, katı atıkların düzenli bertarafı konusunda eylem planı hazırlandığını, enerji tasarrufu konusunda ciddi bir program başlatıldığını anlattı.

    Kuraklığa karşı ciddi tedbirler alındığını belirten Bakan Eroğlu, su sıkıntısı çekilmemesi için 81 ili kapsayan eylem planı hazırlandığını, kritik olan illerde yatırımların başlatıldığını söyledi.

    "Kyoto'da adaletsizlik var"

    Kyoto ile ilgili 2001 yılında Marakeş'te gerçekleştirilen 7'nci Taraflar Konferansında Türkiye'ye özel koşullar tanındığını, protokole şu an 181 ülke ve bir ekonomik işbirliği topluluğunun taraf olduğunu anlatan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, protokolün sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik hukuki açıdan bağlayıcı bir belge olduğunu belirtti.

    Veysel Eroğlu, Bali'de 2007 yılında yapılan toplantıya Türkiye'nin katılamadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

    "Kyoto'da bir takım adaletsizlikler var. Bazı ülkelerin hiç yükümlülükleri yok. Bazı ülkelere yükümlülük verilmiş. Hatta bazı ülkelere, diğer ülkeleri maddi açıdan destekleme zorunluluğu getirilmiştir. Adaletsiz bir durum söz konusudur. Bali'de bu adaletsizliğini giderilmesi için bir takım değerlendirmeler yapılmıştır.

    Ancak bu müzakereler devam etmektedir. 2008'in Aralık ayında Polonya'da bir toplantı yapılacaktır. Daha sonra 2009'un Kasım-Aralık aylarında Danimarka'da toplantı yapılarak, büyük müzakereler gerçekleştirilecektir.
     
    Özellikle bizim bu safhada, Kyoto'ya taraf olmamızın önemi çok açıktır. En azından gerek Polonya gerekse Danimarka'da yapılacak bu müzakerelere masa başına oturarak katılmak, ülkemizin durumunu belirlemek önemli olacaktır."

    Bakan Eroğlu'nun sunumunun ardından toplantı, basına kapalı olarak devam
    etti.

    http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/KURESEL_ISINMA/haber_detay.asp?PID=1600&haberID=476405

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu