YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2008

Kuşlar Amik Ovası'nı Terkediyor

  • 13.07.2008 CNN Türk

    Göçmen kuşlar, yıllardır konakladıkları ve Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu Hatay'daki Amik Ovası'nı su kaynaklarının azalması ve bilinçsiz avlanma nedeniyle yaşam alanlarının daralması sonucu terk etmeye başladı.

    Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atmaca, üniversitenin desteğiyle "Amik Ovası'nda bulunan kuş alanlarının belirlenmesi" projesi kapsamında bir süredir çalışma yaptıklarını söyledi.
     
    Proje kapsamında 2 yıl boyunca sürekli gözlem yaptıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Atmaca, çalışmada kuş türlerinin her yıl azaldığını tespit ettiklerini kaydetti.
     
    Atmaca, Amik Ovası'nda bulunan ve önemli bir kuş alanı olan Gölbaşı, Asi Nehri,Afrin Çayı üzerinde yaptıkları incelemelerde 250 kuş türüne ev sahipliği yapan ovada yaklaşık 70 kuş türünün kaldığını belirlediklerini ifade etti.
     
    Yrd. Doç. Dr. Atmaca, "Kumru, pelikan, ördek, yalı çapkını ve sakarca gibi birçok göçmen kuş bulunan bölgemizde her geçen yıl bu türler azalıyor. Bunların koruma altına alınması ve yaşadıkları yerlerin tespit edilmesi amacıyla başlattığımız proje kapsamında 2 yıl boyunca inceleme yaptık. Bu incelemede aralık ve mart aylarında bölgemize gelen kuşlar su kaynaklarının bulunduğu yerlerde konaklıyor. Buralarda kendine yetecek besin ve suyu bulan kuşlar nisan ayında kuluçkaya yatıyor. Ancak su kaynakları azaldığı için kuşlar bölgemizde umduklarını bulamayınca yıllardır geldikleri Amik Ovası'nı terk ederek Çukurova'da bulunan su kaynaklarına yavrulamak için göç etmeye başladı" dedi.
     
    "Önlem alınmalı"
     
    Küresel ısınma nedeniyle zor günler geçiren vatandaşların, ürünlerini sulayabilmek için mevcut göllerden su aldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Atmaca, "Bunun yanı sıra yapılan bilinçsiz avlanma kuşları korkutuyor. Sonucunda yörede kuşların yaşam alanları daralıyor. Önlem alınmaması durumunda Amik Ovası'nda kalan 70 kuş türünü de kaybedeceğiz" dedi.
     
    Yrd. Doç. Dr. Atmaca, kuşların yaşadıkları yerlerin tespit edilip haritalandırılması ve koruma altına alınması amacıyla proje hazırladıklarının ifade ederek, amaçlarının kuş türlerinin Amik Ovası'nı terk etmesinin önüne geçmek ve su kaynaklarının kurumasını önlemek olduğunu sözlerine ekledi.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=480381

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu