YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Temmuz 2008

Denizin Ormanı’na da Balta Girdi Sonunda...

  • 15.07.2008 Radikal

    İZMİR - Halk arasında ‘deniz eriştesi’ olarak bilinen, bilimsel adı ‘Posidonia Oceanica’ olan denizaltı çayırları hızla azalıyor. Ege Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cengiz Metin, bu bitkinin geçmişte tüm Akdeniz kıyılarında görülürken, ‘katil yosun’ olarak bilinen Caulerpa türlerinin yayılmasıyla sadece Türkiye kıyılarında yaşayabildiğine dikkat çekerek Posidonia çayırlarının, sualtı hayatının en önemli bitkileri arasında yer aldığını ve uzmanlarca ‘denizin ormanı’ olarak nitelendirildiğini anlatıyor.

    Tatilciler sonunu getiriyor

    Fotosentez yaptığı için oksijen üreten bu bitkiler, kıyı erozyonunu engelliyor, birçok canlıya beslenme ve yaşam alanı oluşturuyor. Prof. Dr. Metin, Posidonia çayırlarını ülkemizde en fazla plaj açma çalışmaları, kıyı dolguları ve sürükleme yöntemiyle yapılan balıkçılık faaliyetleri olumsuz etkiliyor. Sahil bölgelerindeki turizm işletmeleri ve ikinci konutlar, müşterilerinin ve site sakinlerinin denizde daha rahat yüzebilmesi için bunları köklemeye çalışıyor” diyor.
    Ona göre bu, büyük bir bilinçsizlik göstergesi:?“Bu çayırların söküldüğü yerler kum değil, çamur olarak kalıyor. Biyolojik çeşitliliğin sona ermesi sonunda kıyı erozyonu yoluyla bu kıyıların birçoğu uzun vadede denize girilebilir olmaktan tamamen çıkıyor.”

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=888443&Date=15.07.2008&CategoryID=96

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu