24.08.2008 Radikal
MUĞLA - Güllük Körfezi’nde balık çiftlikleri ölüm saçıyor. Körfezde, çiftliklerin neden olduğu kirlilik ve oksijensizlikten yine toplu balık ölümleri başlarken, koylarda turist ve tatilcilerin yerine inekler dolaşıyor. Mavi tura çıkan yatlar atılan tel kafesler, bidonlar ve ağlarla çöplüğe dönen koylara giremeden dönmek zorunda kalıyor, turistler ve tatilciler bu koylarda denize giremiyor.
Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Köyü ve Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Akbük Beldesi arasındaki sahil şeridinde 10 yıl önce kurulan ve sayıları 130’u aşan balık çiftlikleri, Güllük Körfezi’nin cennet koylarını cehenneme çevirdi. Çiftliklerin kurulu bulunduğu 50 koydan 40’ı tamamen kullanılmaz hale geldi.
Güllük Körfezi’nde yer alan Kaynar, Güvercinlik, Zeytinli Ada, Ziraat Adası, Çam, Pinar ve Tavşan koylarına giden turistlerle yerli tatilciler, aşırı kirlilikle çiftliklerin koy ağızlarını kapatması yüzünden denize giremiyor. Pislik yuvasına dönen koylar, çiftliklerin eski kafesleri, ağları, bidonlarıyla tıka basa dolu.
Danimarkalı turist grubunu gezdirmek için Çam Koy’a gelen turizmci 32 yaşındaki Ateş Akbaba, “Yatla çıktığımız gezide konuklarımız her yıl Gökova’ya gidiyorlardı. Bu kez Yarımada’nın kuzeyini yani, Güllük Körfezi’ni gezmek istediler. Yıllar önce pırıl pırıl olan koyların çiftlikler nedeniyle cehenneme döndüğünü gördüm” dedi.
Bölgede inceleme yapan Bodrum Yurttaş İnisiyatifi ve Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan, “Bir zamanlar turistlerin denize girdiği, teknelerin demirlediği koylar çöplüğe dönmüş. Gelecek hafta noter huzurunda tespit yapıp, çiftliklerin taşınmasına ilişkin bakanlığın yeni planlanının iptali için dava açacağız” diye konuştu.
20 metre dibi görürdük Balıkçılar da dertli. 35 yıllık balıkçı Ahmet Koyunbaba gibi: “Eskiden 20 metre denizin dibini rahat görürken şimdi cennet koylarda bir metre derinliği göremiyoruz. Balıkların ölmeye başladığı, koyların dibinin balçık, çamur ve çöplüğe döndüğü yerde artık ne yöre insanı ne de turistler denize girebiliyor.”
Kıyıkışlacık ile Akbük arasındaki bazı balık çiftliklerinde yüzlerce balığın öldüğünü dha muhabirleri görüntüledi. Ölümleri dha muhabirinden öğrenen Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, olayı araştıracağını söyledi.
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=895235&Date=24.08.2008&CategoryID=85
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013