11.09.2008 NTVMSNBC
AB'ye uyum kapsamında, Türkiye'ye de "Eko-etiket" geliyor. AB'de kullanılan Eko-Etiket, ait olduğu ürünün, ham madde seçiminden imalatına, dağıtımına, tüketimine ve kullanımı bittiğinde geri dönüşümüne kadar, ''çevre dostu bir ürün'' olduğunu gösteriyor.
AB mevzuatına uyum çerçevesinde oluşturulan Türkiye Ulusal Program Taslağı'na göre, ''çevre dostu ürünlerin yaygınlaştırılarak daha etkin kullanımının sağlanması, tüketicilere bu ürünler hakkında rehberlik ederek, doğru ve bilimsel bilgilerin sunulması'' amacıyla ''Eko-Etiket Yönetmeliği'' hazırlanacak.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelik, 2011 yılından sonra yürürlüğe girecek.
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de çevre sorunlarına karşı kamuoyu bilincinin hızla artmasıyla gerek piyasanın gerekse tüketicilerin çevre dostu ürünlere yönelik ilgilerinin de arttığının görüldüğünü ifade etti.
Birçok büyük marketin organik ürünler için özel stantlar bulundurduğuna dikkati çeken yetkililer, ürün reklamlarında, ''çevreye duyarlılık'' konusunda sloganlar üretildiğini, tüketicilerin ürün ambalajları üzerinde yer alan geri-dönüşüm gibi çevre dostu logolara özen gösterdiğini anımsattı.
AB Eko-Etiket Planı hakkında 17 Temmuz 2000 tarihli Avrupa Meclisi ve konseyinin 1980/2000 (EC) sayılı direktifinin, Türkiye'nin AB ile mevzuat uyumlaştırma çalışmaları arasında yer aldığını anlatan yetkililer, AB Eko-etiketi olan ''çiçek logosu''nun henüz Türkiye'de verilmediğini belirtti. Yetkililer, şunları kaydetti:
''Gönüllük esasına dayanan ve tüketicilerin çevre dostu ürünlere yönelmesini öngören bu sistemin, ülkemizde uygulanmasının başlaması ile birlikte üreticiler açısından da eko-etiketli ürünler için teşvik ve uluslararası pazarlara girebilmede avantaj oluşturacaktır.
Ülkemizde önemli bir yere sahip tekstil ve turizm sektöründe eko-etiket uygulamalarının başlaması pazarda rekabet gücünü artırabileceği gibi çevre etiketleri konusunda toplum bilincinin artırılmasında da önemli rol oynayacaktır. Ülkemizde AB Eko-Etiket Planının uygulanması için ilgili kurum ve kuruluşlar ile birlikte üreticilerden tüketicilere kadar işbirliği ve eş güdümsağlanmalıdır.''
AB üyesi ülkelerde eko-etiket uygulamaları
Yetkililer, dünyada ve Avrupa Birliği ülkelerinde geliştirilmiş ve ulusal düzeyde kabul görmüş pek çok ekolojik ürün etiketi bulunduğunu belirtti.
Eko-Etiket kullanan ülkelerin kendi piyasalarını ilgilendiren ürün grupları ile ilgili etiket çalışmalarını başlatarak bu konuda önemli mesafeler kat etmişlerini kaydeden yetkililer, ülkelerin kendi ürünlerine yönelik özel eko-etiketler kullandıklarını anlattı.
Yetkililer, AB'nin, üye ülke uygulamalarındaki farklılıkları ortadan kaldırarak, ortak bir sistem oluşturma çabası içinde olduğunu belirterek, ülkelerin bu etiketi mevzuatlarında kabul etmekle birlikte kendi ulusal eko-etiketlerini kullanmaya da devam ettiklerine dikkati çekti.
AB eko-etiket planı neler getiriyor?
AB Eko-Etiket Planı çerçevesinde, ''çevre etiketi'' edinilmesinin bir zorunluluk olmadığını, gönüllü bir uygulama olduğunu anımsatan yetkililer, AB Eko-Etiketi'nin ait olduğu ürünün, ham madde seçiminden imalatına, dağıtımına, tüketimine ve kullanımı bittiğinde geri dönüşümüne kadar, ''çevre dostu bir ürün'' olduğunu ifade ettiğini söyledi.
Ayrıca, AB Eko-Etiket Planı uygulanmasının, AB çevresel politikasına uygun olması gerektiğine de işaret eden yetkililer, eko-etiket çalışmalarının ilgili bakanlıklar ve diğer kuruluşlar arasında koordineli olarak yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=420
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
Orman yangınlarına müdahalede önemli yer tutan havuz ve göletlerin sayısı artırılıyor.
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013