29.10.2008 bianet
New York'ta açılan sergi dünyanın dört bir yanından çocukların yaptığı 200 bin resim arasından derlendi. Amaç, iklim değişikliğine karşı 2009'da yapılacak toplantının Kyoto'da sonrası için bağlayıcı ve etkin bir uluslararası anlaşmayla sonuçlanması.
Malta'nın San-Gwann kentinden gelen Andrew Bartolo, "Gezegen İçin Resim" sergisinin açılışı için dünyanın farklı yerlerinden New York'a giden altı Birleşmiş Milletler genç sanat elçisinden biri.
23 Ekim'de açılan sergi, iklim değişikliğiyle mücadele üzerine sürdürülen ve Aralık 2009'da sonuçlanması öngörülen uluslararası görüşmelerin bağlayıcı bir anlaşmaya dönüşmesi için yürütülen "İklim Değişikliğine Karşı Birleşin" kampanyasının bir parçası.
Bartolo "Resimlerimiz, doğal çevreyi korumak ve dünyaya neler olduğu konusunda farkındalık yaratmak için çaba harcamaya hazır olduğumuzu gösteriyor" dedi.
"Çocuklar olarak yapabileceklerimizin bir sınırı var. Evde ışıkları kapatabilir ya da dönüştürülebilir atıkları yeniden değerlendirebiliriz ama küresel ölçekte bu sorunla mücadele etmek hükümetlerin ve diğer örgütlerin işi."
Sergi için seçilen resimler çocukların iklim değişkliğinin sonuçlarıyla ilgili endişelerini gösteriyor.
BM Genel Sekreterine bağlı çalışan İklim Değişikliği Destek Ekibinden Janos Pasztor "Gençler iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli" dedi. "Bunların ilki, iklim değişikliğinin şimdi üretilen sonuçlarına onların katlanacak olması."
BM Çevre Programı (UNEP) ve Doğal Dünya Müzesi'nce düzenlenen etkinlikte sergilenecek resimler 200 bin aday arasından seçildi. Sergi önümüzdeki sene Danimarka, Kopenhag'da yapılacak uluslararası görüşmelere kadar dünyanın farklı yerlerini dolaşacak.
Resimlerden 26'sının satılmasıyla afetlerden zarar gören çocuklar için 21 bin dolar elde edildi. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yöneticisi Ann M. Veneman "Sadece geçen yıl UNICEF 230 acil duruma müdahale etti" dedi.
"Küresel ölçekte, sarılık ve ishal de dahil çocuk ölümlerinin önemli nedenlerinin tamamı sıcaklık değişimleri, yağmur düzeylerine bağlı ve iklim değişikliğiyle bunlar da etkilenebilir. İklim değişikliği kadınlar ve çocukları orantısız olarak olumsuz etkiliyor."
Save the Children örgütüne göre önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl 175 milyon çocuk iklim değişikliğine bağlı afetlerden etkilenecek.
Dahası, iklim değişikliği tetikleyen arabalardan ve fabrikalardan çıkan gazlar aynı zamanda çocukların sağlığını da bozuyor. Acil önlem alınmadığı takdirde astım nedeniyle ölümlerin 2016'ya kadar yüzde 20 artması bekleniyor.(EÜ)
http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/110517/genc-sanatcilar-iklim-degisikligiyle-mucadele-icin-cizdi
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
Hükümetlerin fosil yakıt üretim planları, Paris Anlaşması hedefleriyle çelişiyor; 2030’da gerekenin...
Norveç açıklarında kurulan Northern Lights tesisi, Avrupa’dan toplanan karbondioksiti Kuzey 2600...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013