YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Ocak 2009

Çinliler Pedal Çevirerek Enerji Üretiyor

  • 12.01.2009 CNN Türk

    Dünya küresel ısınmayla mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelirken, ortaya ilginç yöntemler çıkıyor. Çinliler, pedal çevirerek kendi elektrik enerjilerini üretiyor. İspanya'da ise, mezarlık alanlarında güneş enerjisi panelleri kuruluyor.

    Çin'de yaşlılar elektrik üretmek için pedal çeviriyor. Pekin'de emeklilerin başlattığı projede pedallar dönüyor, hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüşüyor ve pillerde depolanıyor.

    Piller, Pekin'in fakir bölgelerindeki ailelere dağıtılıyor. Böylece hem çevre kirlenmiyor hem elektrik üretiliyor hem de Çinliler spor yapma imkanı buluyor:

    "Bizim gibi emekli insanların çok fazla yapacak işi yok. Bu bisikletlerle hem spor yapıyoruz hem elektrik üretiyoruz. Bu çok güzel ve herkese fayda sağlıyor."

    Bisikletler normal tempoyla saatte yaklaşık 180 watt enerji üretiyor. Tam dolu bir pil, bir televizyonu 10 saat çalıştırabilecek kadar enerji depolayabiliyor.

    Küresel ısınmayla bir başka mücadele yolu daha. İspanya'nın Santa Coloma kenti güneş enerjisi kullanıyor. Yer sıkıntısı yaşanan şehirde, güneş enerjisi panelleri ilginç bir yere; şehir mezarlığına yerleştirmiş.

    Mezarlıkta tam 462 tane güneş enerjisi paneli var. Paneller, 60 evin yıllık enerji tüketimini karşılayacak kadar enerji üretebiliyor. Bu mezarlık sayesinde, atmosfere yıllık 50 ton daha az karbon salınıyor.

    Bu, yaklaşık 6 bin 500 ağacın bir yılda temizleyebileceği karbon miktarıyla eş. Dünya atmosfere karbon salımını azaltmanın yollarını ararken, ABD'den kötü bir haber geldi.

    Amerikan araştırma firması Gartner'ın raporuna göre, küresel ısınmanın nedenlerinden biri de milyonlarca kişi tarafından kullanılan internet arama motorları. Rapora göre, Google'da iki kez arama yapmak ısıtıcıda su kaynatıldığında ortaya çıkan  miktar kadar karbon salımına sebep oluyor.

    Bir diğer araştırmaya göre de, Google'da arama yaparak geçirilen her 15 dakika, 7 ila 10 gram arasında karbondioksit üretiyor.

    http://www.cnnturk.com/2009/dunya/01/12/cinliler.pedal.cevirerek.enerji.uretiyor/508614.0/index.html

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu