19.01.2009 Radikal
ANKARA - Dünyanın en büyük 17. tarım arazisi olan ‘Dalaman çiftliği’nin turizm bölgesi ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi. Danıştay, 72 bin ağacın meyve verdiği, 6 bin dekarlık çiftliğin turizm bölgesi ilan edilmesinin toprakların kaybı anlamına geleceğini, bunun da ülke çıkarları ve Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.
Danıştay 6. Dairesi, Tarım -İş Sendikası’nın açtığı ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ile TEMA’nın müdahil olduğu davayı sonuçlandırdı. Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada, 6 Ocak 2005 tarihli, Tarım Bakanlığı Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı çiftliğin ‘Muğla-Dalaman Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ olarak ilanı kararının iptali istenmişti.
Danıştay’ın iptal kararını oybirliğiyle aldı. Kararda, Muğla-Dalaman özelinde, korunması gereken tarımsal alanlar, ormanlar ile sit alanları ve askeri alanların bulunduğu bir bölgenin, ‘koruma-gelişme bölgesi’ şeklinde kullanıma ayrılmasının, ilgili bakanlıkların sorumluluğundaki alanlarla ilgili yetkilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri anlamına geldiğine dikkat çekildi.
Alan kullanımları açısından yaratılan esnekliğin değerli tarım topraklarının yitirilmesinin yanı sıra bölgede ağırlıklı olan tarım sektörünün istihdam yapısını da olumsuz etkileyeceği kaydedilen kararda şu görüşlere yer verildi:
“Koruma önceliklerinin olduğu bölgede, yasanın öngördüğü teşvik ve desteklerle yönlendirildiğinde ileride değerli tarım topraklarının yitirilmesi ve tarım sektörü aleyhine bir dengesizliğin yaratılması kaçınılmazdır. Dava konusu bölgede bu denli yoğun bir yatırım öngörülmesi, Anayasa’nın 169. maddesindeki ‘Devlet, ormanların korunması ve sahaların genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır’ ve ‘Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez’ ilkelerine taban tabana zıttır. Bölgenin mutlak koruma özellikleri dikkate alındığında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi kullanımı tümüyle turizm gelişme kullanımına dönüşeceğinden, bölgenin tarımsal kesimi açısından büyük öneme sahip üretici bir tarım işletmesinin, kaynak kullanımı açısından tüketime ve sınırlı bir turist kesimine yönelik bir kullanıma uygunluk ölçütü ile değerlendirilmiş olması kamu yararına ve ülke çıkarlarına aykırıdır. Orman arazilerinde öngörülen turistik yatırımların yaşama geçirilmesi durumunda,adacıklar şeklinde bugüne kadar nasılsa ulaşılabilmiş çam ormanlarının da ortadan kalkmasına neden olacaktır. Bakanlar Kurulu kararı, kamu yararına uygun değildir.” (Radikal, anka)
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=917598&Date=19.01.2009&CategoryID=97
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013