YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Şubat 2009

Bir Varmış, Bir “ GÖL” Yok Olmuş!.....

  • TÜRÇEK Basın Açıklaması

    09.02.2009

    Sakarya Karasu'da Karasu Kumulları üzerinde, Acarlar Longozu yakınında yapılması planlanan termik santrale karşı Türkiye Çevre Koruma Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) bir açıklama yaptı:

    "Son dönemde Türkiye’de hızla artan sayıda planlanan termik santral yatırımlarına bir yenisi daha ekleniyor. Sakarya Karasu’da bulunan Acarlar Gölü Longozu, termik santral uğruna yok ediliyor.

    Geçtiğimiz Ağustos ayında Suez- Güney Enerji Üretim A.Ş. Sakarya ili Karasu ilçesi Denizköyü mevkiinde termik-konvansiyonel süperkritik tipinde termik santral kurmak için üretim lisansı başvurusunda bulundu. Yatırım için Çevre ve Orman Bakanlığı’na sunulan Çevre Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası yeterli ve bilimsel ön hazırlığa sahip olmamakla birlikte, alanın doğal değerleri ve biyolojik çeşitliliği ile ilgili birçok gerçeği de görmezden geliyor.

    Yapımı planlanan termik santralin yakınında yer alan Acarlar Gölü, tabanının yoğun bir orman formasyonu ile kaplı olması nedeniyle aslında dünyada eşine az rastlanan bir longozu (subasar orman) ve ülkemizin sahip olduğu en özel doğal değerlerden biri. Türkiye’nin tek parça olarak en büyük longozu olan Acarlar’da bitki ve kuş türleri başta olmak üzere birçok canlı barınıyor.

    Nadir rastlanan yapısı ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik sonucunda Acarla Gölü 1976 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 1998 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi. Ayrıca alan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen GEF II Projesi - İğneada Longozu çalışmaları kapsamında proje yaygınlaştırma sahası olarak da seçilmiş. Böyle bir alanın yakınında yapılacak bir termik santralin bölgenin doğal yapısına, bitki ve hayvan çeşitliliğine, tarıma, yöre insanının sağlına geri dönüşü imkansız zararlar verebileceği aşikar. Ayrıca yapılan araştırmalar termik santrallerin bulunduğu illerin karbondiyoksit salımlarının coğrafi dağılımında en üst sıralarda yer aldığını gösteriyor.

    ÇED başvuru dosyası yetersiz

    Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Doç Dr. Barbaros Gönençgil  “Karasu’da planlanan termik santralin ÇED Başvuru Dosyası’nda alanın uzmanlar tarafından gerek bilimsel alt yapı ve gerekse yasal alt yapı olarak yeteri kadar irdelenmediği, eksik ve hatalı veriler ile öngörüler içerdiği görülüyor” dedi. Her şeyin ötesinde başvuru dosyasında “Duyarlı Yöre” başlığı altında Acarlar Gölü Longoz Ormanı’ndan bahsedilse de, dosyadaki hiçbir haritada Acarlar Gölü görülmüyor. Oysaki göl proje sahasının sadece 500 m. güneyinde yer alıyor.

    Başvuru dosyası bilimsel olarak ele alındığında da birçok eksiklik görülüyor. Fauna ve flora konusunda özellikle sahanın relikt (kalıntı) ve endemik (sadece o bölgede yetişen) türlerinden gerektiği gibi bahsedilmiyor. Oysa hem TÜRÇEK’in hazırlamış olduğu raporlara, hem Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin Karasu Kumulları ile ilgili raporuna internet ortamında dahi kolaylıkla ulaşılabiliyor.

    Ayrıca dosyanın “İnşaat Aşamasında Kaynaklanacak Etkiler” başlığı altında belirtilmiş “peyzaj amaçlı yüzey toprağı sıyrılacak” ifadesini de anlamak mümkün değil. Proje sahası Karasu kumulu üzerinde yer alıyor. Bir kumul alanında 15-20 cm. derinliğinde topraktan bahsetmek ancak yetersiz bilginin bir sonucu olabilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde etkiler veya önlemlerle ilgili tüm cümleler sadece “klişe sözler” olarak kalıyor. 

    1. Derecede Doğal Sit alanı olarak ilan edilmiş, göl, orman, kumul gibi farklı ekosistemleri bir arada bulunduran, hassas ve endemik birçok canlı türünü barındıran, ayrıca Bern Sözleşmesi ile korumak zorunda olduğumuz türlerin de bulunduğu, ülkemizin en önemli kuş göç yolundan biri üzerinde yer alan Acarlar Gölü Longozu’nun hemen yanında yer alacak böyle bir tesisin, çevreye ve bölge insanına olumsuz ve geri dönülmez etkileri olacağı acı bir gerçektir. Yapılan başvurunun Bakanlık nezdinde reddedilerek, böylesi bir termik santral projesinden tamamen vazgeçilmesi hem doğanın hem de bölge insanının yararına olacaktır. 12 yıldır Acarlar Longozu bölgesinde çalışmalarını sürdüren TÜRÇEK, bu bilgileri yöre halkı ve basın aracılığıyla kamuoyu ile de paylaşmaya bundan sonra da devam edecektir."

    www.turcek.org.tr

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu