27.04.2009 CNN Türk
Artvin Milli Parklar Müdürü Faruk Bucak, bahar ayının gelmesiyle ayıların inlerinden ayrılıp doğaya çıktığını belirterek, vatandaşların ayı saldırılarına karşı dikkatli olmasını istedi.
Bucak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayıların doğaya çıkmaya başladığını ve zaman zaman yaşadıkları yiyecek sıkıntısı yüzünden yerleşim yerlerine inebileceğini söyledi.
Bu nedenle ayı saldırılarının görülebileceğini anlatan Bucak, "Eğer ayıların bulunduğu bir ortamda yürüyorsanız, özellikle de bitkiler ve ortam görünmenizi zorlaştırıyorsa kendinizin orada olduğunu belli edin. Gürültü yapın, şarkı söyleyin, yüksek sesle konuşun ya da sırt çantanıza bir çan takın. Ayı, normalde korkak hayvandır, gürültüyü duyunca bölgeden uzaklaşacaktır" dedi.
Bucak, ayıların yaşadığı ormanlarda ya da doğal ortamlarında gruplar halinde yürünmesi halinde çıkartılacak gürültü yüzünden ayının bölgeden uzaklaşacağını ve ayı saldırısının önüne geçileceğini anlatarak, "Ayı, ani bir hareket yapılmazsa insanı görünce kaçar" şeklinde konuştu.
Ayının bulunabileceği ortamda gruplar halinde yürüyenlerin ayıyla karşılaşmadığını, bunun da ayıların gürültü ve insanı görünce kaçtığını ortaya koyduğunu belirten Bucak, şöyle devam etti:
"Ayıdan korunmak için rüzgarı arkanıza alarak yürüyün. Çünkü rüzgar sizin kokunuzu ona ulaştıracaktır. İnanılanın aksine ayılar insan kadar görebilmesine karşın, gözlerinden ve kulaklarından daha çok burunlarına güvenirler. Daima sizin orada olduğunuzu ayıların bilmesine olanak tanıyın. Böylece ayı oradan uzaklaşacaktır. Ayılar da tıpkı insanlar gibi doğada patika yolları kullanırlar. Onların geçiş yolları yakınına kamp kurmayın. Ayı ile ani karşılaşmaların önüne geçmeye çalışın."
"Ani hareketten kaçının"
Bucak, ayıların kış şartlarında yaşamlarını sürdürmeleri için sadece 6 ile 9 ay arası beslendiğini ve ani hareket yapılması halinde saldırgan olabileceğini anlatarak, şu ifadeleri kullandı:
"Ayılar çok güçlü ve çevik hayvanlardır, yaşadığı mekanı, gençleri ve özellikle de yavrularını inanılmaz şekilde korur. Asla bir ayıya, yuvasına ve yavrusuna yaklaşmayın. Onları beslemeye kalkmayın. Yakında bir ayı görürseniz geri dönerek orayı terk edin. Eğer bunu yapamıyorsanız ayı sizin yolunuzdan uzaklaşıncaya kadar bekleyin.
Hayvana daima kaçacağı bir yol bırakın. Sakın koşmayın. Ayıların çoğu bir yarış atı kadar hızlı koşabilir. Ani ve hızlı hareket ayının saldırmasına neden olabilir."
"Ayıyı kızdırmayın!"
Ayı ile karşılaşılması halinde ona yönelik herhangi bir cisim atılmasının ayıyı kızdırabileceğini, dolayısıyla bu tür davranışlardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Bucak, şöyle konuştu:
"Eğer ayı dişlerini gösteriyorsa, bağırıyorsa ya da başını yere eğip kulaklarını arkaya doğru atmışsa kızgındır. Kızgın bir ayının size saldırabileceğini göz önünde bulundurun. Eğer saldırgan görünmüyorsa, yumuşak bir ses tonuyla konuşun ve yavaşça geri dönün. Eğer ayı ayağa kalkmış ve havayı kokluyorsa sizi tanımaya çalışıyordur, konuşmaya devam edin. Eğer ayı kızmaya başlıyorsa yanınızda bulunan çantayı oyalamak için ayıya bırakın ve yavaşça en yakınınızdaki ağacın en tepesine tırmanın."
Bucak, ayıların genellikle ağaca tırmanamadığını ancak 4 metre yüksekliğe kadar uzanabildiklerini ifade ederek, "Bu nedenle yüksek bir ağaca tırmanın ve ayının uzaklaştığından emin olana kadar ağaçtan inmeyin" dedi.
Ayıların meraklı, zeki ve tehlikeli hayvanlar olduğuna işaret eden Bucak, "Ayı, insandan uzak durmak ister. Bir çok durumda eğer bir ayıya fırsat verirseniz sizden uzaklaşacaktır. Ayı, genellikle bir insanı takip edip saldırmaz" ifadelerini kullandı.
Doğal ortamlarına meyve ağaçları dikilecek
Ayıların doğal ortamlarının azalması ve yiyecek bulamamaları yüzünden yerleşim yerlerine geldiğini söyleyen Bucak, bu durumun engellenmesi amacıyla ayıların yaşadığı ormanlar başta olmak üzere doğal yaşam ortamlarına meyve ağacı dikmeyi planladıklarını bildirdi.
Faruk Bucak, böylece yiyecek ihtiyacı karşılanan ayıların insanlarla karşılaşmasının engelleneceğini ve ayı saldırılarının en aza indirileceğini kaydetti.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013