YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Mayıs 2009

Yaşlandıkları İçin "Av" Olacaklar!

  • 23.05.2009 CNN Türk

    Eskişehir'de 6 erkek kızıl geyik yaşlandıkları gerekçesiyle, çeşitli ülkelerden gelen yabancı turistler tarafından para karşılığında avlanacak.

    İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Turan Tosun, Eskişehir'in Çatacık ve Kalabak ormanlarında koruma altında tutulan geyiklerden 6 yaşlı kızıl geyiğin avlanmasını ihale yoluyla satışa çıkardıklarını söyledi. İhaleye av turizmi şirketlerinin katıldığı ifade eden Tosun, avlanacak her bir geyik için 15 bin TL alınacağını söyledi.

    İhaleyi kazanan av turizmi şirketinin geyikleri ABD, Karada, Danimarka ve Portekiz'den gelen av meraklısı turistlere para karşılığında avlatacaklarını belirten Turan Tosun, bu uygulamayı 2004 yılından bu yana yaptıklarını kaydederek şunları söyledi: "Eskişehir dışında Afyonkarahisar, Ankara ve Kastamonu illerinde yaşlı geyiklerin avlanması uygulaması yapılıyor. Amacımız geyik neslini bir seviyede tutarak düzenli hale getirmek ve av turizmini geliştirmektir. Bir geyiğin yaşam ömrü en fazla 15- 16 yıldır. Geyikler 15'erlik topluluklar halinde yaşarlar. Eskişehir bölgesindeki nüfusları, 15 geyiğin avlanmasına uygun. Ancak biz yaşları 7 ile 15 arasında olan 6 yaşlı geyiğin avlanmasını uygun gördük ve ihalesini yaptık.

    Bu 6 yaşlı kızıl geyik Eskişehir'e gelecek olan yabancı avcılar tarafından 1 Eylül 2009- 31 Aralık 2009 tarihleri arasında avlanacak. Bu uygulamayı 5 yıldan bu yana yapıyoruz. 15 kişilik topluluktaki genç erkek geyikler, en yaşlı erkek geyikler tarafından sürekli baskı altında tutulurlar. Bu topluluktaki en yaşlı erkek geyiğin vurulması, genç erkek geyiklerin önünü açar. Geyik neslinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Amacımız, geyik neslini düzenleyerek belirli bir seviyede tutmaktır."

    Geyiklerin vurulmasından elde edilecek paranın yüzde 30'nun geyiklerin vurulduğu yere yakın köylere verileceğini belirten Tosun, "Para, o köyün kalkınmasında ve yasak avın engelleme çalışmalarında kullanılacak" dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu