Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik, denizsel canlıların gıda zincirindeki fonksiyonlarıyla insanlığın gelecekteki sigortası olduğunu söyledi.
25 Temmuz 2007 Çarşamba - NTVMSNBC
ÇANAKKALE - Prof. Dr. Cirik, TÜBİTAK’ın desteğiyle “Denizsel Biyolojik Çeşitlilik ve Nesli Tehdit Altında Olan veya Tükenen Türler” konusunda hazırladığı projeyi tamamladı. Prof. Dr. Cirik, dünya üzerinde yaşayan bitki, hayvan ve mikroorganizmaların insan yaşamının sigortası olduğunu belirterek, son yıllarda biyolojik çeşitliliğin insan yaşamı için değerlerinin daha iyi anlaşıldığını belirtti.
Ulusal ya da uluslararası düzeyde ekosferin korunmasına hız verilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Cirik, aşırı avcılık, kirlilik, kıyısal yerleşim, küresel ısınma, yabancı yayılmacı türlerin hızlı gelişiminin ekolojik ve ekonomik yönden olumsuz sonuçlar doğurduğunu savundu.
Prof. Dr. Cirik, Akdeniz’de esmer yosunlardan “Cystoseira” türleri, deniz çayırlarından erişte otu, deniz süngerleri, çift kabuklulardan “Pina”, deniz atları, eklem bacaklılardan ıstakoz, balıklardan orfoz, Akdeniz fokları, kaplumbağalar ile bazı deniz memelilerinin neslinin tehdit altında olduğuna işaret ederek, “Dünya üzerinde yaşayan bitki, hayvan ve mikroorganizmalar insanlığın en önemli doğal kaynaklarından birisini oluşturuyor. Doğada denge içinde bulunan canlıların neslinin tükenmesi insan ırkının geleceğini tehdit etmektedir. Denizsel canlılar gıda zincirindeki fonksiyonlarıyla insanlığın gelecekteki sigortasıdır” yorumunu yaptı.
http://www.ntvmsnbc.com/news/414157.asp
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
İklim krizinin etkilerinden biri olan deniz seviyesindeki yükseliş, dünya genelindeki en büyük...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013