YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Haziran 2009

Barajlar Toprakla Doluyor

  • 17.06.2009 Cumhuriyet

    Türkiye Ormancılar Derneği, 17 Haziran Dünya Çölleşme Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, erozyonun büyük sorun olduğunu belirtti, "Ülkemize ve toprağımıza sahip çıkalım" çağrısı yaptı. Açıklamada, şiddetli erezyon nedeniyle barajların toprakla dolduğu belirtildi.

    Türkiye Ormancılar Derneği'nden yapılan açıklamada, "Ülke topraklarının yüzde 78'i dik, sarp ve çok eğimlidir. Bu nedenle ülke yüzeyinin yüzde 79'unda şiddetli ve çok şiddetli erozyon hüküm sürmektedir. Yüzde 4 civarındaki çıplak kayalıklar da buna dahil edilirse, her yağıştan sonra sel, taşkın, heyelan, çığ olaylarının olması ve bunların felaket halini alması kaçınılmazdır. Binlerce yılda oluşan topraklar yani ülkenin üretim gücü, kısa sürede aşınıp taşınarak yok olmaktadır" denildi.
     
    Barajlar doluyor

    "Şiddetli erozyon nedeniyle ülkemizdeki barajların ekonomik ömürleri de çok kısa olmaktadır. Ortalama 100 yıl olan barajların ekonomik ömürleri, ülkemizde 13 ile 28 yıl gibi kısa süreleri kapsamaktadır. Örneğin Keban barajında yılda 31.5 milyon ton toprak taşınmaktadır" denilen açıklamada şu görüşlere de yer verildi:

    "Yıllardan bu yana ülkemizdeki erozyona ve giderek çölleşmeye yol açan gelişmelere dikkat çekilmiş, ancak ne yazık ki ormanların tahrip edilmesinin önüne geçilememiştir. Her seçim dönemi siyasal malzeme olarak kullanılan ormanların, Anayasal ve yasal yollardan tahribi geçmişten bugüne kadar sürdürülmüş, bugün de çıkarılan ya da çıkarılmaya çalışılan Anayasal ve yasal düzenlemeler ve ilgili yönetmeliklerle bu olumsuz gidiş sürdürülmektedir.

    Geçmiş yıllarda ülkemizde 500 milyon ton olarak tespit olunan yıllık taşınan toprak miktarı, son yıllarda 1 milyar ton olarak ifade edilmektedir. Ülkenin yaşama gücünün, gelecek kuşakların barınabilirliğinin yok olması ne siyasi kadroların, ne de medyanın ilgisini çekmemekte ve bu kesimlerin sorunu olmamaktadır ki bu konulara hiç değinmemektedirler. Ülke çölleştiği ve fakirleştiğinde 70-85 milyon vatandaşın başka ülkelere gitme olanağı yoktur."

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu