YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Haziran 2009

'İkizdere Santrallerinin Kimseye Faydası Yok'

  • 18.06.2009 Radikal

    İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, İkizdere Vadisi'nde yapımı planlanan 19 adet hidroelektrik santralinin (HES) ne ülkeye ne de bölgeye ciddi bir katkısı olacağını söyledi

    İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz’in birçok bölgesinde olduğu gibi Rize’de İkizdere Vadisi’nde çok sayıda HES projesi planlandığını belirtti.

    Bölgenin doğal zenginlikleri ayrıntılarıyla göz önüne alınmadan planlanan projelerin bir kısmının inşaatlarına başlanmasıyla ortaya çeşitli sorunlar çıktığını savunan Ekşi, şunları kaydetti: "Günümüzde enerji Türkiye’de ve dünya genelinde en önemli, en stratejik, en hayati meselelerin başında gelmektedir. Bir yandan enerjiyle ilgili tüm meselelerin önemi artarken çevrenin, yeşilin, suyun ve doğanın önemi de katlanarak artmaktadır. Yıllar öncesinin petrol ve doğal gaz üzerine kurulan teorileri yakın zamanda su ve su kaynakları üzerinde yoğunlaşmıştır. Su kaynaklarının bu kadar önem kazandığı günümüzde ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde mümkün mertebe yararlanılması planlanmaktadır. Bu çerçevede Doğu Karadeniz vadilerinde yaklaşık 67 HES planlanmış, bunlardan bir kısmının inşasının başlatılması ve ÇED’leriyle ilgili meselelerin kamuoyuna yansımasıyla ortaya enerji çevre etkileşimiyle ilgili olarak önemli sosyoekonomik sorunlar çıkmıştır."

    İkizdere Deresi ve kollarının Doğu Karadeniz’de bakir kalmış son havzalardan birisi olduğunu, bu nedenle ekolojik turizm açısından son derece yüksek potansiyele sahip bulunduğunu bildiren Ekşi, İkizdere ilçesinin de turistik özellikleri itibarıyla bakir sayılabilecek bir doğaya sahip olduğunu, keşfedilmemiş nice güzellik ve özelliklere sahip bulunduğunu belirtti.

    Dünyanın en önemli 200 vadisinden İkizdere Vadisi’nin bu güzelliğini, binlerce tür bitki ve canlı türü barındırmasını yüzyıllardır gürül gürül akan derelerine borçlu olduğunu kaydeden Ekşi, vadide küresel ısınma tartışmalarının yaşandığı bu günlerde yapılacak baraj ve regülatör çalışmalarının yöreye telafisi imkansız darbeler vuracağını ifade etti.

    Ekşi, İkizdere Vadisi’nde planlanan 19 adet HES’in yapılması durumunda canlı ve bitki türlerinin yaşam alanlarının daralması ve yok olmasının kaçınılmaz hale geleceğini öne sürerek, bu durumun Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler nezdinde zor durumda kalmasına sebep olacağını savundu. Bu yatırımların bölgenin ekolojik ve sosyal yapısını altüst edeceğini ileri süren Ekşi, şunları kaydetti:

    "Vadimizi baştan aşağı dolduracak olan bu 19 adet kanal tipi HES projeleri, vadinin can damarı olan derelerin kurumasına sebep olacak ve yemyeşil olan bitki örtüsünü de aşağıdan yukarıya doğru sarartmaya başlatacaktır. Vadinin can damarı olan su kanallara alınacağından dereler kuruyacak, sucul yaşam sona erecek, vadimizdeki ekolojik denge altüst olacak, balın kalitesi değişecek, yüksek gerilim hatları vadimizi kanser vadisine dönüştürecek, ağaçların kesilmesi ve patlatmalarla erozyon ve sel felaketleri kaçınılmaz hale gelecektir. Derenin rejiminin değiştirilmesi, kanal tipi ve baraj tipi hidroelektrik santral projeleri İkizdere halkı tarafından kesinlikle kabul edilmemektedir."

    "Yörenin turizmini baltalayacak"

    Türkiye’de ise hiçbir küresel değerle bağdaşmayan ÇED raporlarıyla desteklenmeye çalışılmış projelerle İkizdere Vadisi’nde yapılacak hidroelektrik santrallerin ülke ekonomisine ve bölge halkına ciddi hiçbir katkısı olmayacağını belirten Ekşi, şunları ifade etti: "Bu tür santral projeleri istihdam sağlamayacağı için vadi çevresindeki köylerde yaşayan insanlara en ufak bir katkısı olmayacaktır. Bilakis sağlığa, çevreye, canlılara zararlı olan projeler yörenin turizmini baltalayarak insanların gelecek yıllardaki gelirlerini de ellerinden alacaktır. Yani bu 19 adet HES’in ne ülkemize ne de bölgemize ciddi bir katkısı olmayacaktır. Vadide üretilecek elektrik enerjisinin Türkiye toplam elektrik üretimine oranı her yıl binde iki ile binde üç oranında olacaktır. Bölgenin turizm değeri ise 10 yılda 100 kat artacaktır. Vadimizin ve yöremizin turizm yatırımlarıyla kalkınacağına inanmaktayız. Turizm gelirlerinin ülke ekonomisine katkısının gelecek 10 yılda santrallerden kat kat fazla olacağı kesindir."(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu