YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Haziran 2009

Biz Çöp Üretiyoruz ve Çöpe Dönüşüyoruz

  • 23.06.2009 Birgün
       
    Hans Jürgen Schult sanatı için ‘çöp’ü kullanıyor. En ünlü eserleri ‘çöpten figürler’den oluşuyor

    Köln’de yaşayan ve HA Schult imzasıyla tanınan Alman ‘aksiyon sanatçısı’ Hans Jürgen Schult, çöpten sanat üretiyor. Sanatıyla dünyaca üne konuşan Schult, ilginç eserleriyle tartışma yaratıyor. İnsan büyüklüğünde olan 1000 figür, kutular, bilgisayar atıkları ve başka çöplerden yapılıp dünyanın dört bir yanında sergilendi, milyonlarca sanat meraklısının ilgisini çekti. Sergi yerleri arasında Çin Seddi, Roma, Moskova, Kahire, New York ve Antarktika da bulunuyor.

    Çöpten figürleri bizzat insana benzeten Schult, ‘Biz de çöp üretiyoruz ve sonra çöpe dönüşüyoruz’ diyor. Çevre konusunu işleyen sanatçı, aksiyonlarıyla gelişmiş toplumlardaki çevre sonunlarına dikkat çekmek istiyor.

    Schult, 1969 yılında Münih kentinin seçkin bir semtinde sanat aksiyonu olarak sokağa tonlarca çöp dökmüştü. Köln yakınlarında bir müzede ise püre ve patates kızartmasından ‘mikropların savaşı’ adlı enstalasyonu gerçekleştirmişti. Venedik’teki San Marco meydanını da eski gazetelerle büyük bir çöplüğe dönüştürmüştü. Düsseldorf’da 80 arabayı birbirine bağlayarak nehir kıyısını bloke eden Schult, buradaki amacını ise, trafik sıkışıklıklarına karşı bir mesaj vermek olarak açıklamıştı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu