YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Ağustos 2009

Akdenizde Zehirli Balon Balığı Uyarısı

  • 09.08.2009 Birgün
       
    Kızıldeniz'den, Akdeniz'e gelen balon balığı türlerinin zehirli olabileceği ve tüketilmemesi gerektiği belirtildi

    İklim değişikleri nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e bol miktarda balon balığı geldiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Ünlüsayın, yurttaşların zehirli olabilecek olan bu balıkları kesinlikle tüketmemesini istedi.

    Su Ürünleri Fakültesi'nin 3 Nisan'da araştırma yapmaya başladığını ve araştırma gemisinin Antalya Körfezi'nde bol miktarda balon balığına rastladığını bildiren Ünlüsayın, ''Antalya Körfezi'nde balık türlerinin tespitine yönelik bir araştırma yaptık. Denizdeki balıkların tür çeşitliğini oldukça memnun edici düzeyde bulduk. Sığ bölgelerde ise bol miktarda balon balığına (göç eden lesepsiyon) türlerine rastladık'' dedi.

    Son yıllardaki iklim değişikleri nedeniyle, balon balıklarının Akdeniz'e geldiklerini ifade eden Ünlüsayın, kıyıdan 2 mil açıktaki araştırmalarda 20-50 metre derinliklerde balon balıkları bulunduğunu söyledi.

    Ünlüsayın, “Kızıldeniz'den Akdeniz'e akıntıyla gelen balon balıkları zehirli olabilir, kesinlikle tüketilmemeli. Balon balığı Japonya'da tüketiliyor, ancak bunu tüketime hazırlayan özel uzman aşçılar var. Uygun bir şekilde hazırlanmazsa, balığın bazı bölgelerinde nerotoksin içeren zehirli kimyasallar bulunuyor. Bölgemizde balon balığının yenilmesi ise ölümle sonuçlanabilir” dedi.

    Doç. Dr. Mustafa Ünlüsayın, Antalya Körfezi'nin iki mil açığında yaptıkları araştırmalarda, denizde kirliliği ve çevresel atıklarla ilgili önemli tespitler yaptıklarını da bildirdi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu