YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ağustos 2009

Üniversiteler Denizi Tartışacak

  • 19.98.2009 Haberanaliz

    Dokuz Eylül Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği bu kapsamlı bilimsel toplantı 1 hafta sürecektir.

    Karadeniz-Akdeniz koridoru olarak adlandırılan İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara denizi  okyanusal sisteme bağlı geniş dairesel alanları kapsar. Bu alanlarda özellikle 2 boğazın taban derinlikleri, Marmara denizi ile Karadenizin konumunu belirlemekte kritik önem taşımaktadır. Çanakkale boğazında deniz su seviyesi, -60 m’nin altına düştüğünde, Ege denizinden Marmara’ya deniz suyu girmesi durmaktadır. İstanbul boğazında ise -32 m’nin altına düştüğünde, Marmara’dan Karadeniz’e deniz suyu sokulumu kesilmektedir. Bir diğer değişle global okyanus su düzeyi değişimleri bu iç denizlerin konumunu doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda, Karadeniz, özellikle yakın dönemlere kadar, Ege ve Akdenizle deniz bağlantısı olmayan tatlı su gölü halinde kalmıştır.

    Deniz su düzeyi değişimleri ve buna bağlı olarak Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadenizin kazandığı farklı durumlar, özellikle eski yerleşimlerin konumlarını yakından denetlemiştir. Bazı eski yerleşimler yakın geçmişteki kısa süreç içinde deniz kıyısı konumlarını kaybederek günümüzdeki, kara içerisinde, denizlerden uzak bir konuma terkedilmiştir. Özellikle Batı Anadolu kıyı bölgelerindeki Truva, Efes, Milet gibi antik kentler, bu tür değişime iyi örneklerdir. Batı Anadolu’nun, güncel kıta kabuğu gerilmesine bağlı şekil değişimlerinin de bu gelişmede önemli bir payı vardır.

    IGCP-521 adlı uluslararası proje, dünyanın birçok ülkesinden örneğin; Amerika, Kanada, Avrupa ülkeleri, Doğu Avrupa Ülkeleri, Karadenizi çevreleyen ülkelerin bilimcilerinden oluşan geniş bir bilimci grubunun çok disiplinli olarak yukarda belirtilen araştırmalarla bu sorunlar üzerindeki incelemelerini sürdürmekte ve son 30 bin yıllık dönemde deniz düzeyi değişimleri ile bu değişimlerin kıyılarda yaptığı değişiklikleri ve bunların eski yerleşimleri nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır.

    Dokuz Eylül Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği bu kapsamlı bilimsel toplantı 1 hafta sürecektir. Bu yıl projenin 5. ve son yıl olup, yaklaşık 15 ülkeden 100 bilim adamı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’nde 23-25 Ağustos 2009 tarihleri arasında biraraya gelecek ve son bulgularını anlatıp ulaştıkları sonuçları tartışacak ve 26-31 Ağustos 2009 tarihleri arasında ise önemli antik kentlere bilimsel geziler yaparak bazı sorunları yerinde tartışacaklardır.
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu