YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Ağustos 2007

1 derece sıcaklık artışı 200 megavat enerji yutuyor

  • Tasarruf lafta kaldı kimse önlem almadı

    1 Ağustos 2007 - Vatan

    Suyu en çok tüketen il olan İstanbul’da 3 ayda topu topu 2.5 günlük su tasarruf edildi.

    Türkiye’de suyu en çok tüketen il olan İstanbul’da göstermelik tasarruf tedbirleri amacına ulaşmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Nisan ayından itibaren tasarruf çağrısını sadece billboard’larla sınırlı tuttu. Oysa tüm dünya su seviyeleri alarm verdiğinde çok sert tedbirler alıyor.

    Tasarruf çağrısı yapıldıktan sonra, 2006 Mayıs ayında verilen 62 milyon 965 bin 927 metreküp su miktarı, bu yıl 307 bin metreküp azalarak 62 milyon 658 bin metre küpe indi.

    2006 Haziran ayında kente verilen 64 milyon 558 bin metreküp su miktarı da bu yıl aynı dönemde 2 milyon 651 bin metreküp azalarak 61 milyon 907 bin metreküpe düştü.

    Temmuz ayında ise 24 gün içinde kente verilen 48 milyon 906 bin metreküp su, 2 milyon 35 bin metreküp azalarak bu yıl 46 milyon 971 bin metreküp oldu.

    Bu rakamlar 3 ay içinde sadece 4 milyon 993 bin metreküp suyun tasarruf edildiğini ortaya koydu. Bu rakam kentin sadece 2.5 günlük su ihtiyacına denk düşüyor.

    ABD nasıl önlem alıyor?

    New York Belediyesi’nin ise kuraklık konusunda detaylı bir planı var. Eylül ayına gelindiğinde yapılan araştırmalar, barajların dolmama ihtimalinin yüzde 50’nin altında olduğunu gösteriyorsa birinci seviye; bu ihtimal yüzde 33’ün altındaysa ikinci seviye; dolmayacağı kesinleştiyse üçüncü seviye önlem alınıyor. Eğer Türkiye’nin büyük şehirlerinde yaşanan kuraklık New York’ta yaşansaydı alınacak önlemler ve uymayanlara verilecek cezalar şöyle olacaktı:

    *Tuvaletlerden, klimalardan su sızıntısı yasak. (550 dolar)

    *Otomobil yıkamak ancak suyun yüzde 75’i tekrar kullanılabiliyorsa serbest. Aksi takdirde kesinlikle yasak. (550 dolar)

    *Yolları yıkamak ve sulamak yasak. (550 dolar)

    *Çimleri ve bitkileri fiskiyeyle ve hortumla sulamak yasak. Buna evin bahçesi ve golf sahaları da dahil. (550 dolar)

    *Süs havuzları veya süs amaçlı herhangi su kullanımı yasak. (550 dolar)

    *Ticari işletmeler su kullanımını yüzde 25 azaltmak zorunda. (300 dolar)

    *Restoranlarda müşteri istemeden su servisi yapmak yasak. (550 dolar)

    *Şahsi havuz kullanımı yasak, yalnızca halka açık havuzlar sularını yenileyebilir. (950 dolar)

    *Dakikada 9 litreden fazla su akıtan duş başlıkları yasak. (450 dolar)

    *İşletmelerin 6 ton kapasitenin üzerinde buzdolabı kullanması yasak. Yalnızca belediyenin onayladığı suyu tasarruflu kullanan buzdolaplarının kullanımı serbest. (950 dolar)

    *Oda sıcaklığı 26 derecenin altında olan yerlerde klima kullanmak yasak. Sağlık kurumları bu yasaktan muaf tutuluyor. (400 dolar)

    Türkiye aslında su fakiri bir ülke

    *Dünyadaki suların yüzde 97’si okyanus suyu, yani tuzlu ve kullanıma müsait değil.

    *Kalan yüzde 3’ün yüzde 87’si buzullarda saklı. Yüzde 2’si ise ulaşılamayan yerlerde. Yani dünyadaki suyun yalnızca yüzde 1’ini kullanabiliyoruz.

    *Bugün dünyada her 5 kişiden biri içmek için temiz suya ulaşamıyor. Her 5 kişiden ikisi kullanmak için güvenli su bulamıyor.

    *2025 rakamları dünya nüfusunun üçte ikisinin temizlik ve içme için temiz su bulamayacağını gösteriyor.

    *Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su miktarı (yediği yiyecekler, tükettiği maddeler için harcananlar dahil) 20 yıl içinde 4 bin metreküpten 1430 metreküpe düştü. Bir ülkenin su zengin olması için bu miktar 10 bin metreküpün üstünde olmalı! Farklı tahminler 2030 yılında Türkiye’de bu rakamın 700 ya da 1000 metreküpe kadar gerileyeceğini gösteriyor.

    Bidon satışları patladı

    Ankara’da bugün başlayacak su kesintileri öncesinde büyük bir panik yaşanıyor. Vatandaşlar susuzluk tehlikesine karşı plastik bidonlara hücum ederken, piyasada bidon sıkıntısı baş gösterdi. Bidon satış yerlerine akın eden vatandaşlar ikişer üçer bidon satın alıyor. Piyasada bidona olan yoğun talep fiyatların da fırlamasına neden oldu. 40 litrelik bidonların fiyatı 10 YTL’den 15 YTL’ye, 70 litrelik bidonların fiyatı da 15 YTL’den 20 YTL’ye çıktı.

    Kuaför bile zamlanacak

    ATO Başkanı Sinan Aygün, Ankara’da susuzluk bazı sektörlerde mal ve hizmetlere zam yapılmasına neden olabileceğini söyledi. Piyasada su bidonu kalmadığını belirten Aygün, su sorununun Ankara ticaret hayatını da sıkıntıya sokacağını söyledi.

    Aygün, Ankara’da bugün başlayacak su kesintilerinin ilk etapta suyu yoğun kullanan sektörleri felce uğratacağını kaydetti. Aygün “Örneğin lokantalarda su olmayacak, tabak bardak yıkanamayacak Diğer bazı sektörlerde de bu böyle olacak. Kuaförde fiyatlar artabilir örneğin. Çünkü kuaför suyu parayla alacak” dedi.


    http://www9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=01.08.2007&Newsid=130302&Categoryid=2    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu