YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Ağustos 2009

Badem'in 'Kardeş'leri Ölüyor

  • 30.08.2009 Radikal

    ADANA - Küresel iklim değişikliği, yeryüzünde yaklaşık 500 üyesi kalan akdeniz foku ailesini tehdit ediyor. Mersin’de iklim değişikliği nedeniyle ağustos yerine geçen yıl ekim ve kasım aylarında doğan yavru akdeniz foklarından ikisinin, dayanıksız olmaları nedeniyle fırtınada sürüklenerek kayalıklara çarpıp telef olduğu belirlendi.

    Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü endişeli: “Sudaki ısınma Akdeniz foklarının doğumunun yaklaşık üç ay ertelenmesine yol açtı. Yazdan kışa doğrudan mevsim geçişleri, deniz canlılarının yaşamını  olumsuz etkiliyor. Sıcak ortamın, ara mevsim yaşanmadan birden bire değişmesi ve rüzgar değişimleri gibi faktörler, Akdeniz fokunun ağustostaki alışılagelmiş üreme zamanını değiştirdi. Şiddetli fırtınalarda denizdeki mağaralarda yuvalanan fok yavrularının sürükleyerek kayalara çarpması kaçınılmaz. Nitekim kışın doğan iki yavru fokun kayalıklara çarparak, birinin de hastalık sonucu öldüğü tespit edildi. Bir fok yavrusu da İskenderun’da balık avlamak amacıyla kullanılan dinamit baskısı sonucu öldü.”

    Geçen yıl bölgede beş-yedi yeni akdeniz foku yavrusunun doğması bekleniyordu.  Yani doğanların yarısı kaybedildi.

    Nesilleri tükenme tehdidi altındaki akdeniz foklarının (monachus manachus) yeryüzündeki sayısı 500 civarında. Türkiye kıyılarında akdeniz foku sayısının artırılması için sürdürülen hummalı çalışmalalar sayesinde,  Taşucu ve Gazipaşa hattındaki 1996-1997 arasında 13 olan akdeniz foku sayısı 40’ı aşmış, bu durum bilimsel camiada büyük sevinç yaratmıştı. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu