YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Eylül 2009

110 Milyon Yıllık Yaşam Can Çekişiyor

  • 10.09.2009 Birgün
       
    Antalya Belek'te nesli tükenmeye yüz tutmuş Caretta caretta türü su kaplumbağalarının yaşam mücadeleleri sürüyor. Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) öncülüğünde Türkiye'nin dört bir yanından gelen otuz genç gönüllü, caretta’nın denize ulaşması için çaba sarf ediyor

    Yaz sıcağının ortasında, Antalya Belek’te gönüllülerin yaptığı hummalı bir çalışma… Kampta Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş otuz kadar genç. Bu gençler, Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) öncülüğünde sayıları oldukça azalan Caretta carretta türü su kaplumbağaları için seferber olmuş. Bu gönüllüler, Caretta caretta’ların Akdeniz’in sıcak sahillerine ilk yumurtalarını bıraktıkları mayıs ayından; son yumurtaların çatladığı eylül ayının ortalarına kadar mümkün olduğunca fazla yavru Caretta’nın denize ulaşması için çaba sarf ediyor. İşleri çok zor. Çünkü yavru kaplumbağaların doğadaki düşmanlarından çok yumurtlama alanlarında kurulan beş yıldızlı oteller, yerel yönetimlerin politikasızlığı, kaş yapayım derken göz çıkartabilen köylüler yuvalardaki yavru verimliliğini oldukça azaltıyor. Hele ki denize kavuşan her bin yavrudan üçünün erginliğe ulaşabildiğini düşünürsek durumun vahameti daha da ortaya çıkıyor.

    Nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta caretta’ların geleceğini; EKAD’ın kuruluş sürecini konuşmak için Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Fuat Canbolat hocayla ve kamptaki gönüllüler ile söyleştik. 

    Haberin ve söyleşinin tamamı için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu