YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Nisan 2010

Fok ‘Badem’e Erken Hapis

  • 13.04.2010 Milliyet

    Yunan adalarını dolaştıktan sonra geldiği Gökova Körfezi’ndeki Akbük Koyu’nda insanların taşlı tekmeli saldırısına uğradığı iddia edilen Akdeniz foku Badem, koruma kafesine 2 ay erken alındı. Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) yetkilileri, Badem’e saldırıp zarar veren magandalara tepki gösterdi.

    4 yıl önce yaralı bulunduktan sonra, bakım masrafları işadamı Mustafa Koç tarafından üstlenilip İzmir Foça’da rehabilite edilerek Gökova Körfezi’ne salınan Akdeniz foku Badem, bu yıl 2 ay erken kafese alındı. Geçen aylarda Rodos ve Sömbeki gibi Yunan adalarını gezip eş aradıktan sonra Gökova Körfezi’ne dönen Badem’in, haftasonu Akbük Koyu’nda bazı insanların taşlı tekmeli saldırısına uğradığı iddia edildi. Kışın serbest bırakılan sevimli Akdeniz fokunun, bu yüzden 2 ay erken koruma kafesine alındığı açıklandı. Badem’in Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Karacasöğüt Köyü yakınlarında işadamı Mustafa Koç tarafından yaptırılan 50 metrekarelik rehabilitasyon kafesine konulduğunu belirten AFAG Temsilcisi ve SAD Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya şunları söyledi:

    “Bu yıl 3 yaşını dolduran ve biraz daha olgunlaşan Badem, artık insanların kendisine dokunmasından rahatsız oluyor. Bir aydan bu yana Gökova’nın küçük koylarında gezinen Badem’in insanların taşlı tekmeli saldırılarına maruz kaldığını gördük. Teknelerin üzerinde yatan Badem’e sırf ilgisini çekebilmek için taş atanlara, hatta tekme vuranlara tanık olduk. Biz de onu daha fazla riske atmamak için, çareyi 2 ay erken kafese koymakta bulduk. Halbuki planımız Badem’in mayıs ayının sonuna kadar özgürce dolaşmasıydı. Çünkü özgür dolaştığında doğal ortamında gezip beslenebiliyordu. Ama şimdi 6- 6.5 ay boyunca 50 metrekarelik kafesinde yaşayacak” dedi.

    6 aylık masrafı 40 bin lira

    Zafer Kızılkaya, Badem’in artık büyüdüğü için günde 10- 15 kilo balık tükettiğini belirterek, “Dolayısıyla ekim ayı sonuna kadar 2 bin 500- 3 bin kiloya yakın canlı balık ihtiyacımız olacak. Çevredeki canlı balık çiftlikleri de kapatıldığı için bunu bulmamız çok zor olacak. Badem’le bir balık çiftliğinin sahibi ilgilenecek, belki de bir personel tutulacak. Bunun da maliyeti yaklaşık 40 bin lira civarında olacak. Zaman zaman veterinerimiz gelip kontrolden geçiriyor. Badem'i evlat edinen Koç ailesinin destekleri sürüyor” diye konuştu.

    ‘Asıl o insanları rehabilite etmek lazım’

    SAD Yönetim Kurulu Üyesi Derya Yıldırım da Badem’in Akbük Koyu’nda insanların saldırısına maruz kaldığı ana bire bir tanık olduğunu belirterek, “Badem bence insanlardan çok daha olgun. Biz Badem'i insanlardan kaçırıp rehabilite etmek için kafese kapatıyoruz. Ama aslında bu saldırgan insanları rehabilite etmemiz gerekiyor” dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu