19.05.2010 Radikal
Mahkemenin durdurma kararına rağmen, Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'ndeki 'Uzundere-1' Hidroelektrik Santrali (HES) elektrik üretimine geçiyor.
Rize İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen yapımı tamamlanan Rize’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’ndeki ‘Uzundere-1’ Hidroelektrik Santrali (HES) elektrik üretimine geçiyor. Konuyla ilgili uyarıda bulunan Rize Valiliği, yarından itibaren 154 bin voltluk elektrik enerjisinin iletim hattına verileceği gerekçesiyle santralin Çataldere Köyü'ndeki trafo merkezi ile yüksek gerilim şalt sahasına can güvenliği açısından yaklaşılmamasını istedi. Çevreciler ise gelişmeye tepki gösterdi.
Senoz Vadisi’ndeki Çataldere Köyü’nde 2006 yılında Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapımına başlanan Uzundere-1 Hidroelektrik Santrali’ne karşı çıkan yöre halkı, Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, 2008 yılını Aralık ayında santral inşaatının yürütmesini durdurdu, 2009 yılının Mart ayında ise Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti ve santral inşaatı durdu. Jandarma, enerji şirketi hakkında, ‘durdurulan santral inşaatında gizlice çalışma yürüttüğü’ gerekçesiyle iki kez tutanak tuttu. Projede değişiklik yaparak yeniden Bakanlığa başvuran enerji şirketi, geçen ay ‘ÇED olumlu’ kararı alıp çalışmalara yeniden başladı. Yöre halkı da bunun üzerine, bakanlığın verdiği ‘ÇED olumlu’ raporunun ’yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açtı. Ancak bu sürede inşaat tamamlanarak santral enerji üretimine hazır hale getirildi.
Rize Valiliği'nden yüksek gerilim uyarısı
Rize Valiliği’nden konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Yarından itibaren elektrik üretimine geçecek olan Uzundere-1 santralinin iletim hattına 154 bin voltluk enerji verileceği belirtilen açıklamada, vatandaşların Çataldere Köyü’ndeki trafo merkezi ile yüksek gerilim şalt sahasına can ve mal güvenliği açısından yaklaşmamaları istendi.
Senoz Vadisini Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukatı Münir Yazıcı, Uzundere-1 HES projesi için Rize İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu ’yürütmeyi durdurma ve iptal’ kararlarının yok sayıldığını belirterek şunları söyledi:
“Bir takım idari işlemler tesis edilerek iptal edilen projenin aynı koordinatlarında ve aynı coğrafi alanında, sanki iptal kararı yokmuşçasına proje hayata geçirilmektedir. İkinci onay kararına karşı Rize İdare Mahkemesi’nde hukuksal mücadelemizi başlattık. Umuyorum ve diliyorum ki adalet en kısa zamanda tecelli edecek ve verilen mahkeme kararları ile yerel halkın yaşam alanı koruma altına alınacaktır.”
‘Bakan istifa etsin’ Derelerin Kardeşliği Platformu dönem Sözcüsü Ömer Şan da, Senoz’daki uygulamanın hukuk tanımazlıkta son nokta olduğu savunarak tepkisini şöyle dile getirdi:
“HES projelerinin bu hukuk tanımazlığı ile yargı kararlarının yok sayılmasına karşı da mücadelemiz sürecek. Ülkemiz genelindeki ve özellikle de Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki vadilerimizde yaşanan çok yönlü katliama ve beraberindeki olumsuz gelişmelere neden olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu istifaya davet ediyoruz.”
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
Morgan Stanley'nin raporuna göre, küresel veri merkezlerinin enerji tüketimi hızla artıyor ve bu...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013