YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ağustos 2007

Küresel ısınmanın yeni hediyesi su savaşları

  • Fresno Havalimanı’nın karanlık bir odasında Johnson’ın meslekdaşları bir dizi radar ekranını inceliyor. Eğer umutvar bir fırtına belirirse, Johnson fırtınanın içine uçaklarını yollayarak, havada gümüş-iyodid patlatıyor ve bulutları yağmura dönüşmeye teşvik ediyor.

    21.08.2007 - Referans

    Misafir Yazar : Doug Struck/The Washington Post / Yorum      
     
    Steve Johnson yarı-saydam gökyüzünü gözleriyle tarıyor. California vadisinin susuzluktan çatlamış çiftlik toprakları ve çaresiz barajları için yağmur yağdırmak istiyor. Onun işi bu. Ama öncelikle bulutların gökyüzünde belirlemesi gerekiyor. Oysa, kaygısızlık içindeki gökyüzünde bulutlardan eser yok.

    Fresno Havalimanı’nın karanlık bir odasında Johnson’ın meslekdaşları bir dizi radar ekranını inceliyor. Eğer umutvar bir fırtına belirirse, Johnson fırtınanın içine uçaklarını yollayarak, havada gümüş-iyodid patlatıyor ve bulutları yağmura dönüşmeye teşvik ediyor.

    Bu yıl, gökyüzünde fazla bulut toplanmadı. Bulutları yağmura teşvik eden Johnson’ın hizmetlerinden yararlanmak isteyen çiftçiler ve enerji şirketleri bu durum karşısında gerçekten son derecede umutsuz gözüküyor.

    Su her yerde tükeniyor

    Atmospherics adlı şirketin direktörü ve meteorolojist Johnson, “Doğanın da işbirliğine ihtiyacımız var. Yoksa sıfıra sıfır elde var sıfır” diyor.

    Fresno’nun birkaç mil güneyinde, Steve Arthur, suyu gökyüzünün tam tersi yönünde arıyor. Arthur’un şirketi günde yirmidört saat çalışarak, dünyanın en verimli gıda maddesi üretim merkezlerinden birisi olan California’nın 400 mil uzunluğundaki Central Valley bölgesinde su kuyuları açıyor.

    Arthur, “Su bulmak için giderek daha derin kuyular açmaya çalışacağız ve buna da çiftçilerin parası yetmeyecek. Ayrıca, toprağın altındaki suyun da belirli bir hacmi var,” diyor.

    Küresel ısınma dünyayı daha da sıcak bir gezegene dönüştürürken, insanlar umutsuz çarelere baş vuruyor. İklim, bazı yerlerde daha çok yağmura, bazı yerlerde ise kuraklığa neden oluyor. Giderek artan sayıda araştırma sonuçları, değişen iklimsel kalıplar nedeniyle, içme, sulama ve enerji için suya bağımlı olan milyonlarca insanın güvenli kaynaklardan yoksun olacağına işaret ediyor.

    Yağışlarda dengesizlik artacak

    Stanford Üniversitesi’nden Stephen Schneider geleceğin artık belli olduğunu  söylüyor: “Hava ısındıkça, atmosferde daha fazla su olacak. Bu basit bir bilimsel gerçek. Ancak, bu suyun nerede ve ne zaman yağmura dönüşeceğine ilişkin olarak büyük bir belirsizlik olacak.”

    Schneider sözlerine şöyle devam ediyor: “Hidrolojik döngüyü yoğunlaştırmak zorunda kalacağız. Atmosferin yüksek basınç ve kuraklık formülasyonu sergilediği bir yerde, global ısınma uzun süreli kurak dönemler anlamına gelecek. Aynı şekilde, atmosferin nemli olduğu yerde ise yeri göğü sel götürecek. Global ısınma hem kuraklık hem de sel halinin yoğun yaşanması demek olacak.”

    Ortadoğu'nun su savaşları

    Bu arada, “su savaşları” artık teorik olmaktan çıkıyor. Türkiye, Suriye ve Irak; Fırat ve Dicle nehirlerinin suyu nedeniyle sürtüşüyor. Sudan, Etopya, ve Mısır, Nil Nehri nedeniyle birbirlerine ticaret ambargosu tehditleri savuruyor. Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’ın Darfur bölgesindeki kanlı savaşların nedeninin su kıtlığı olduğunu açıkladı. Somali’deki kuraklık, savaş zenginlerinin ve paralı askerlerden oluşan orduların ortaya çıkmasına neden oldu.

    İnsanlar, tarih boyunca, kuraklığa karşı muazzam büyüklükte su rezervleri oluşturma girişimlerinde bulundu. Ancak, bu tür tesislerin altyapısını kurmak, özellikle üçüncü dünya ülkeleri için son derecede pahalı. Ayrıca bu tesisler doğal yaşama olumsuz darbe vuruyor ve deprem kuşağındaki ülkeler için potansiyel bir felaket anlamına geliyor.

    İnsanların doğaya boyun eğmek yerine, doğa ile işbirliği yapmaları gerektiğini vurgulayan Columbia Üniversitesi’nde görevli araştırmacı Richard Seager soruyor: “Bu şekilde devam edemeyiz. Sulama ihtiyacı yüksek alfaalfa bitkisini New Mexico ve Arizona çöllerinde yetiştirmeyi sürdüreceğiz mi? Bu çok anlamsız.”
     
    http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=76419&KOS_KOD=15&ForArsiv=1    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu