YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ağustos 2007

‘Zengin ülkeler çevreciliği satın alsın’

  • Üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, zengin ülkelerin yoksul ülkelere, atmosfere salınan karbondioksit miktarlarını azaltmak için ödeme yapmasını önerdi.    

    22 Ağustos 2007 - NTVMSNBC

    Üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, zengin ülkelerin yoksul ülkelere, atmosfere salınan karbondioksit miktarlarını azaltmak için ödeme yapmasını önerdi.

    LONDRA - Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) üst düzey yöneticilerinden Yvo de Boer, bu ödeme karşılığında zengin ülkelerin bu önlemleri kendileri almaktan muaf tutulmasını savunuyor. 
    Haberin devamı 

    De Boer’in önerisi çevreci grupları öfkelendirdi. Çevreci gruplar, zengin ve fakir ülkeler karbondioksit salınımlarını azaltmak için birlikte hareket etmedikleri sürece iklim değişikliği konusunun çözüme kavuşturulamayacağını savunuyorlar.

    De Boer ise, tehdidin çok büyük olduğunu ve hemen harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

    KARBON DİOKSİT SALINIMI KREDİLERİ
    Birleşmiş Milletler’in bağlayıcı nitelikteki küresel iklim anlaşması Kyoto Protokolü, endüstrileşmiş ülkelerin karbon dioksit salınımlarının büyük bir bölümünü kendilerinin azaltmaları gerektiğini savunuyor.

    Ancak de Boer’e göre bu mantıklı değil. De Boer, dünyanın karşı karşıya olduğu sorunun büyüklüğü göz önüne alınırsa, ülkelerin salınımları azaltmak için neresi ucuzsa orada yatırım yapmalarına izin verilmesi gerektiği sonucuna varılacağını düşünüyor.

    Boer, “Endüstrileşmiş ülkelerde uzun süredir karbon salınımlarını azaltıyor ve enerji kullanımını daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Bu ülkelerin salınımlarını daha fazla azaltmaya çalışmaları çok pahalı olur” dedi.

    De Boer, bu nedenle zengin ülkeler, karbon dioksit salınımını azaltmanın daha ucuz olduğu ülkelerde yatırım yapabilmelileri gerektiğini söylüyor.

    Ancak çevreci kuruluşlar böyle düşünmüyor. Dünya’nın Dostları adlı kuruluştan Mike Childs, bu önerinin uygulanması salınımlarda gereken azalmayı gereken zamanda sağlayamayacak diye düşünüyor. Childs ayrıca, “Bilim adamları, 2050 yılına dek karbon dioksit salınımlarının yüzde 50 ila 80 oranında azaltılması gerektiğini söylüyorlar,” diyor ve ekliyor:
    “Zengin ülkeler de fosil yakıt kullanımından bir an önce uzaklaşmazlarsa, bu hedefe ulaşamayız.”

    http://www.ntvmsnbc.com/news/418008.asp   

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu