24.08.2010 Radikal
Van Gölü'nün 1000 metre derinine sondaj yapan uluslararası ekip, Nemrut volkanının hâlâ aktif olduğunu belirledi. Van Gölü de 400 bin yıl önce Nemrut'un patlaması sonucu oluşmuştu
Türkiye’nin en büyük gölünün sırları, 12 ülkeden 35 bilim adamının çalışmasıyla aydınlanıyor. Paleo- Van araştırmasını yürüten ekip Van Gölü’ne kurdukları dev platformda çalışıyor. ‘Uluslararası Bilimsel Karasal Sondajlama Programı’nca (ICDP) desteklenen araştırmada, gölün yaklaşık 1000 metre dibine sondaj yapılıyor ve elde ediler çökeltiler inceleniyor.
Gece gündüz süren çalışmaların ilk detayları ortaya çıkmaya başladı. Koordinatör Prof. Dr. Thomas Litt, ilk elde edilen verilere göre Van Gölü ’nün yaşının 400 bin yıl olduğunu, gölün Nemrut volkanının patlamasından kaynaklandığını ve volkanın hâlâ aktif olduğunu söyledi.
Başta Almanya’nın Bonn Üniversitesi, İsviçre’nin Bern Üniversitesi, Türkiye’den Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İTÜ’den bilim adamları yaptıkları araştırmayla Van Gölü’nün derinliklerinde dünyadaki iklim değişimi, küresel ısınma, volkanik aktiviteler ve depremlerin sırrını arıyor.
35 bilim adamı 2004 yılında başlayan Paleo-Van Projesi kapsamında Van Gölü’nün en derin noktası olan Bitlis’in Ahlat ilçesi açıklarına platform kurdu. Prof.Dr. Litt, yapılan araştırmada küresel ısınma ve mevsim değişimlerinin mekanizmalarına inmeyi hedeflediklerini açıkladı:
“Sadece küresel iklim değişiklikleri değil, bunun yanında volkanik aktiviteleri de araştırıyoruz. Yapılan sondajlamalarda yoğun volkanik çökmelere rastladık. Bunların bulunmasıyla birlikte volkanizmaların mekanizması ve hangi malzemenin Nemrut’tan hangisinin Süphan’dan geldiğini ve hangi yıllar aralığında bu patlamaların yaşandığını beliryeleceğiz.”
Çalışmalarda Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut volkanı ile ilgili bilgilere de ulaşıldı. En son 1440’lı yıllarda faaliyet gösterdiği varsayılan volkanın yine patlayacağı anlaşıldı:
“Göl dibinde çok yoğun volkanik yapı tabakasına rastladık. 80 metreden aldığımız örneklerde son 100 bin yılda birçok volkanik aktivitenin meydana geldiğini belirledik. Bu aktivitenin Nemrut’tan kaynaklandığı düşünülüyor. Bu nedenle risk analizi yapılabilir. Hâlâ aktif bir volkan. Göl üzerinde yapılan bu araştırmalarla birlikte jeofizikçiler, jeologlar ve risk analizcilerle birlikte çalışıldığında önümüzdeki yıllarda bizi ne bekliyor, patlamaların hangi aralıklarla olduğu gibi bilgilere ulaşacağız. Sadece volkanizma için değil depremler içinde hâlâ riskli bir alan. En büyük risk ise volkanizmanın akarak değil patlayarak oluşması.”
Haberin sayfsına ulaşmak için tıklayın
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013