YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2010

Özgürlüğe Yeniden Kanat Çırptılar

  • 26.09.2010 Atlas

    Çeşitli nedenlerle yaralanan ve İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından tedavi edilen, göçmen kuşlar, tekrar özgürlüğüne kavuşturuldu. Bir kartalında bulunduğu kuşların tekrar kanat çırptığı an görsel şölen gibiydi.
     
    İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü, göç sırasında avcıların yanı sıra diğer, yorulma, elektrik telleri ve araç çarpmaları sonucu gibi doğal etkenlerle yaralanan göçmen kuşları tedavi altına alınmıştı. Yaralı ele geçirilen, 4 leylek, 3 şah kartalı, 8 şahin, 1 delici doğan, 2 kerkenez, 1 gri balıkçıl, 1 küçük balaban, 1 yılan kartalı, 2 arı şahini ve 1 saz delicesi, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde tedavi altına alındı. Tedavileri tamamlanan 1 yılan kartalı, 1 saz delicisi, 1 kerkenez, 2 su yelvesi ile 2 leylek göçlerine devem etmesi için Polenezköy'deki Tabiat Parkı'nda doğal ortamlarına salındı.

    İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın önce, Tekirdağ'da tarım ilaçlarından zehirlenmiş olarak bulunan yılan kartalını saldı. Sonra Büyükçekmece'de yaralı olarak bulunan saz delicisi salındı. Mehmet Emin Birpınar tarafından salınan kuşlar ormanlık alandan süzülerek gözlerden kayboldu. Etkinlik sırasında İstanbul'un kene belasından kurtulmasında önemli etkisi olan sülünler de doğaya salındı. Birpınar, her yıl yetiştirdikleri 50 bin sülünü doğaya saldıklarını belirtti.

    'Bize bildirin' çağrısı

    Kuşların salınmasından sonra açıklama yapan Mehmet Emin Birpınar İstanbullulara, yaralı hayvanları bulduklarında kendilerine haber vermelerini istedi. Birpınar, 'İlimiz, kuş göçünün önemli yerlerinden biri. Yılın iki döneminde göç eden 3 ila 4 bin kuş İstanbul üzerinden geçmekte. Bu geçişler sırasında burada dinlenmek zorundalar. Bu göç sırasında yoruldukları ya elektrik tellerine veya otomobillere çarpması sonucu yaralanıyorlar. Ayrıca bilinçsiz avcılar tarafından avlanıyor. İl müdürlüğü olarak, avlanmaya limitli bir şekilde müsaade ediyoruz' dedi. (Gökhan Karakaş, Milliyet Gazetesi)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu