YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2007

Kaderleri insanların elinde

  • Kıbrıs'ta yavru deniz kaplumbağalarının kaderi, aynı kumsallarda denize giren ya da balık avlayan insanların duyarlılığına kaldı    

    20 Eylül 2007 - Milliyet

    Kıbrıs'ta yavru deniz kaplumbağalarının kaderi, aynı kumsallarda denize giren ya da balık avlayan insanların duyarlılığına kaldı.

    Gökhan Karakaş - KKTC

    Soyları tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını korumak için Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin (DAÜ) geliştirdiği projede son aşamaya gelindi. İki tür deniz kaplumbağasının kumsallara kadar geldiğini belirleyen uzmanlar, insanların oluşturduğu olumsuz etkileri azaltmaya çalışıyor.
    Bilim adamları Dipkarpaz başta olmak üzere Mağusa ve Girne kumsallarında kaplumbağa kampları kurdu. 150 gönüllünün aylarca gece-gündüz çalışması sonucu denize ulaşan 1500 yavrunun kaderi, aynı kumsallarda denize giren ya da balık avlayan insanların duyarlılığına kaldı. Uzmanlar, yosun ve kabuklu hayvan yiyerek yaşayan deniz kaplumbağalarıyla çok sık karşılaşan balıkçılar, dalgıçlar ve turistlere bilgiler veriyor.


    Poşet yiyorlar!
    DAÜ Öğretim Görevlisi Dr. Ali Burak Çiçek, türün devamı için denizleri temiz tutmanın yetmeyeceğini, yaşam şansı çok az olan 1500 yavru için duyarlı olunmasını istedi. Çiçek, "Denizden herkes bir çöple çıkarsa temizlik başlar. Kaderleri duyarlı insanların elinde" dedi. Dr. Çiçek, kaplumbağaların belirli aralıklarla su yüzeyine çıkmak zorunda olduğunu söyleyerek, çoğu zaman nefes sırasında hızlı giden deniz araçları tarafından zarar gördüklerini belirtti. Çiçek, kaplumbağaların denizdeki naylon torba, plastik şişe ve benzeri atıkları denizanasına benzettikleri için yiyerek boğulduğunu da söyledi.

    Gönüllü gençler gece gündüz çalıştı

    Türkiye'de önemli çalışma konusu olan deniz kaplumbağaları için Kıbrıs'a bu yaz İngiltere, Avusturya ve Almanya'dan üniversite öğrencileri de gitti. Gönüllüler, kuluçka döneminde dişileri ve yuvalarını izleyerek kayıt tuttu. Kumsaldaki tüm yuvalar koruma altına alınırken, yumurtaların 24 saat yengeç, tilki, domuz, karga ve martılardan korunmaları için nöbet tutuldu. Koruma altına alınan yuvalarda gelişimini tamamlayan yavrular, yumurtalarını kırarak denizle buluştu. Üç aylık çalışmanın sonucunda denize ulaşan yavru kaplumbağalar, canla başla uğraşan ekibe büyük mutluluk yaşattı.

    http://www.milliyet.com.tr/2007/09/20/yasam/axyas02.html    

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu