1 Ocak 2012 Cumhuriyet
Türkiye'de son 50 yıl içinde yaklaşık 1 milyon 300 bin hektardan fazla sulak alanın kurutma, doldurma ve su sistemine yapılan müdahaleler nedeniyle ekolojik ve ekonomik özelliğini yitirdiği bildirildi.
Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Derneği) Genel Müdürü Tolga Baştak, göller, nehirler, bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, tuzlalar, deniz çayırı yatakları, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları gibi kıyı sulak alanları, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarların sulak alan tanımı içine girdiğini söyledi.
Tolga Baştak, dünyadaki hayvan türlerinin yüzde 12'sini bünyesinde barındıran sulak alanların, biyolojik üretimin en yüksek olduğu ekosistemler arasında yer aldığını kaydetti. Türkiye'de uluslararası öneme sahip 135 sulak alan bulunduğuna işaret eden Baştak, ''Uluabat, Tuz ve Eğirdir gölleri gibi alanları içinde bulunduran söz konusu sulak alanların çoğu önemli kuş ve bitki alanı, doğal sit alanı, özel çevre koruma alanı gibi statülere sahip olmalarına rağmen, bu alanlardan sadece 13'ü Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası koruma statüsüne sahiptir'' diye konuştu.
Gediz, Göksu, Kızılırmak deltaları, Kızören Obruğu, Burdur, Kuş, Kuyucuk, Seyfe, Uluabat gölleri, Meke Maarı, Akyatan, Sultansazlığı ve Yumurtalık lagünlerinin Türkiye'deki Ramsar alanları olduğunu belirten Baştak, bu alanların, nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağası, saz kedisi, su samuru, Akdeniz foku, bıyıklı sumru, pasbaş patka, tepeli pelikan gibi sürüngen, memeli ve kuş türlerine ev sahipliği yaptığını bildirdi.
'Ramsar alanlarının sayısı artırılmalı'
Türkiye'de son 50 yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın kurutma, doldurma ve su sistemine yapılan müdahaleler nedeniyle ekolojik ve ekonomik özelliğini yitirdiğine dikkati çeken Baştak, şunları kaydetti: ''Sulak alanlarımızı tehdit eden başlıca etkenler plansız su altyapı projeleridir. Bunlar arasında hidroelektrik santralleri, barajlar ve havzalararası su transferi projeleri sayılabilir. Geleneksel yüzey sulama yöntemlerinin halen yaygın olması, modern sulama yöntemlerinin kullanıldığı alanlarda bile bitkiye ihtiyacının ötesinde aşırı su verilmesi, evsel, endüstriyel ve tarımsal kirlilik, yasak avcılık ve balıkçılık, otoyollar ve madencilik gibi diğer yatırımlarda sulak alan ekosistemlerinin göz ardı edilmesi gibi konular sulak alanları olumsuz etkilemektedir.''
Türkiye'de uluslararası öneme sahip sulak alanların kayda değer bir bölümünün Ramsar Sözleşmesi'yle ortaya konulan kriterleri karşıladığını ifade eden Baştak, sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için atılması gereken adımlardan birinin Türkiye'deki Ramsar alanlarının sayısının artırılması ve uluslararası düzeyde korunan alanların yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.
Tuzla Sulak Alanı
Bodrum Habitat Kozası kurucusu Cüneyt Karaloğlu ise kuş gözlemcisi Brian Stoneman'ın Tuzla Sulak Alanı'nda sık sık kuş gözlemleri yaptığını belirterek, ''Bu sayımlara göre Tuzla Sulak Alanı'nda 23 Aralık 2006'da bin 307 flamingo ve 63 türde 6 bin 567 kuş vardı. 29 Aralık 2007'de yapılan gözlemde de bin 347 flamingo, 69 türde 8 bin 425 kuş vardı. Alanda aralık ayında yaklaşık 350 flamingo saydık. Bu rakama bakıldığı zaman bugün için Tuzla Sulak Alanı'nda kuş sayısında çok ciddi azalma görüyoruz'' dedi.
Sulak alandaki kuş türü ve sayısının azalmasının çeşitli nedenleri olabileceğine işaret eden Karaloğlu, ''Bu konuda insan faktörünün yarattığı baskılar etkili olabilir. Yapılaşma, kimyasal kirlilik, bölgedeki su rejimindeki değişiklikler, mevsimler, küresel ısınma gibi faktörleri de sayabiliriz'' diye konuştu.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Morgan Stanley'nin raporuna göre, küresel veri merkezlerinin enerji tüketimi hızla artıyor ve bu...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013