YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Nisan 2012

Hava kirliliğine karşı bisiklet

  • 25 Nisan 2012 Ntvmsnbc
    Çin'de trafik sorunu ve hava kirliliğine karşı bisiklet kültürünün yeniden canlandırılmasına çalışılıyor.

    Çin'de adeta otomobil patlaması yaşanıyor. Ancak kentler, artık trafik sıkışıklığı ve hava kirliliğini kaldıramayacak durumda. Bunun önüne geçmek için bisiklet kültürünün yeniden canlandırılmasına çalışılıyor.

    Her sabah binlerce otomobil, merkezdeki altı şeritli otoyolda, ağır aksak ilerliyor. Kentin üzerinde gri bir duman görüntüsü göze çarpıyor. Pekin’de geçtiğimiz yıllarda otomobille ulaşımda gözle görülür bir büyüme kaydedildi. Her gün beş milyondan fazla araç yollarda. Bu, beş yıl öncesine kıyasla iki kat artış anlamına geliyor. Genç bir Çinli, bu durumdan şikâyetçi: "Çok fazla otomobil var ve yollardaki durum çekilecek gibi değil. Ulaşım için çözüme ihtiyacımız var."

    Ancak bu kolay değil. Çin yönetimi, çeşitli önlemlerle kaosu önlemeye çalışıyor. Örneğin, bir ay içinde piyasaya çıkan yeni otomobillerin sayısına kısıtlama getirildi. Her Pekinli, otomobilini haftada bir gün garajda tutmak zorunda. Ayrıca metro sistemlerinin inşaası için büyük bir gayretle çalışılıyor. Ancak hiçbir kısıtlama ya da zorluk, insanların otomobil sevgisinin önüne geçemiyor. Pekinli ulaşım uzmanı Profesör Duan Liren, "İnsanlar daha fazla otomobil istiyor. Almanya’da her üç kişiden birinin otomobili var, Pekin’de ise her dört kişiden birinin. Bu da bizim daha fazla ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor" şeklinde konuşuyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu