YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Temmuz 2012

Tezekten elektrik üretilecek

  • 1 Temmuz 2012 Cumhuriyet
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye'nin yüzde 11.9 elektriğini hayvansal atıklardan üretecek. Biyogaz tesisleri 2014 yılına kadar faaliyete geçecek.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bakanlık hayvansal atıklardan elektrik üretimini gerçekleştirecek projelere hız verdi. Bakanlık, Federal Alman Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı ile ortak gerçekleştirilen proje kapsamında; biyogaz tesislerinin kurulmasına teknik destek sağlayacak.
    Proje kapsamında hazırlanan raporda, Türkiye'deki büyükbaş, kanatlı hayvan atıkları, organik atıklar ve gıda sanayii atıklarıyla Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 5.9 ila 11.6 arasında ki enerji ihtiyacının karşılanabileceği ortaya çıktı.

    Raporda ayrıca, biyogaz üretimi sonrasında ortaya çıkan fermantasyon artıklarının gübre olarak kullanımıyla kimyasal gübre kullanımının önemli oranda düşeceği bu sayede yeraltı sularındaki tarımsal atık kaynaklı nitratın önleneceği belirtildi. Çalışmalar öncelikle Balıkesir, Sakarya, Bolu, İzmir, Manisa, Konya gibi hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde gerçekleştirilecek. Marmara ve İç Anadolu'da pilot tesislerde başlayacak teknik araştırmaların bu yılın sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

    Ayrıca, biyogaz uygulamaları ile ilgili olarak tesislerin çevresel izin ve denetime yönelik kriterlerinin belirlenmesi için mevzuat çalışmaları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

    Bakanlık teknik desteğiyle, inşa edilecek Kırşehir-Çiçekdağ ve Balıkesir- Gönen'deki biyogaz tesisleri 2014 yılına kadar tamamlanıp elektrik üretimine başlayacak.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu