YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Ağustos 2012

Aşırı sıcaklar balıkları da etkiledi

  • 31 Temmuz 2012 Cumhuriyet
    Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının 30 dereceye ulaşması nedeniyle balıkların derin sulara yöneldiği, bu nedenle çıktıkları avdan boş dönen balıkçıların da sıkıntılı günler geçirdiği bildirildi.

    Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, insanları olduğu kadar deniz canlılılarını da olumsuz etkiledi. Özellikle Akdeniz'de 30 dereceye ulaşan deniz suyu sıcaklığı nedeniyle balıkların daha derin alanlara ve başka bölgelere yöneldikleri bildirildi.

    Çıktıkları avdan elleri boş dönen Antalyalı balıkçılar, balığın avlanma bölgelerinden uzaklaşması nedeniyle sıkıntılı günler yaşadıklarını ifade ediyor. Av sezonunun 1 Eylül'de açılmasını beklediklerini ifade eden 67 yaşındaki balıkçı Baki Görmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın aynı döneminde haftada 50-100 kilogram balık yakaladığını söyledi.

    Sıcaklık nedeniyle çıktığı her avdan eli boş döndüğünü anlatan Görmez, sıcak havanın balıkların deniz diplerine ve başka alanlara yönelmesine neden olan tek etken olmadığını vurguladı. Görmez, kıyı kirlenmesinin yanı sıra aşırı avlanma, avlanma yasağının tam olarak balıkların üreme döneminde devreye girmemesi gibi nedenlerle balık oranında azalma olduğunu kaydetti.

    Çocukluğundan beri balıkçılıkla uğraştığını belirten 60 yaşındaki Oğuz Deniz ise yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması için Balıkçılık Bakanlığı kurulması gerektiğini belirtti. Küresel ısınmanın sıkıntılarını yaşadıklarını ifade eden Deniz, ''Doğanın dengesi bozuldu. Türkiye genelinde balık sıkıntısı var. Bir diğer neden de bilinçsiz avlanma. Avlayacak balık kalmadı'' dedi.

    Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Yaşar Öksüz ise sıcak nedeniyle balıkçıların sıkıntılı günler yaşadıklarını söyledi.

    Antalya Serbest Bölge bünyesindeki Yeni Liman başta olmak üzere Kaleiçi, Beldibi ve Kundu'daki balıkçı barınaklarında toplam 350'ye yakın üyeleri bulunduğunu anlatan Öksüz, ''Av yasağı nedeniyle küçük balıkçılarımız uzatma ağlarını geceden suya bırakıyor. Ancak uzun zamandan beri ağları boş dönüyor. Sıkıntılı günlerin 1 Eylül'de av yasağının kalkmasıyla sona ereceğini umuyoruz'' diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu