YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Ağustos 2012

Böceklerin nüfusu artıyor

  • 1 Ağustos 2012 Ntvmsnbc
    Küresel ısınma böceklerin nüfusunun artmasına neden oluyor...

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, ''Küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek değişimlerin genelde böceklerin lehine olması beklenmekte. Sıcaklıklar doğadaki böceklerin sayısını artıracak'' dedi.

    Prof. Dr. Tuncer, küresel ısınmanın dünya üzerindeki bütün canlıları etkilediği gibi böcekleri de etkilediğini söyledi. Böceklerin 1 milyondan fazla tür sayısıyla yeryüzünün en büyük canlı grubu olduğunu belirten Tuncer, böceklerin doğrudan veya dolaylı olarak insanlara, ekosisteme yararlı ve zararlı birçok etkisinin bulunduğunu anlattı.

    Küresel iklimde meydana gelecek değişimlerin böcekler de dahil pek çok hayvanın davranışını ve yaşam tarzını etkileyebileceğini vurgulayan Tuncer, şöyle devam etti:
    ''Küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek değişimlerin genelde böceklerin lehine olması beklenmekte. Sıcaklıklar doğadaki böceklerin sayısını artıracak. Böcekler soğukkanlı organizmalardır ve vücut sıcaklıkları yaklaşık olarak çevre sıcaklığı ile aynıdır. Bu nedenle nem, karbondioksit ve özellikle sıcaklıkta meydana gelecek değişimlerin böceklerin davranışı, dağılım, gelişim, çoğalma ve üremesini etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte böceklerin gelişmesi hızlanacak, döl sayısı artacak, coğrafik yayılma alanları genişleyecektir.''

    Kışların daha ılık geçmesi nedeniyle kışı canlı geçiren böcek sayısında da artış olacağını ifade eden Tuncer, böceklerde yüksek popülasyon artışlarının gözlenebileceğini bildirdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu