YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Ağustos 2012

İklim değişikliğine hazır mıyız?

  • 31 Temmuz. 2012 Ntvmsnbc
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentleri iklim değişikliğine uyumlu hale getirmek amacıyla eylem planları hazırlayacak.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, kara ve deniz sıcaklıklarının artması, yağış miktarı ve rejiminin değişmesi, ortalama deniz seviyesinin yükselmesi, kıyılardaki erozyon risklerinin artması ve doğal afetlerde yaşanan artışların üzerine harekete geçti.

    Bakanlık, bu amaçla Türkiye'nin kıyı alanlarındaki iklim değişikliği risklerinin yönetimi ve iklim değişikliğine uyumlu esnek kentlerin yaygınlaştırılması amacıyla proje geliştirecek. İklim Değişikliği Uyum Eylem Planları hazırlanması için çalışmalara başlanırken, uygulamalar öncelikle kıyı kentlerinde yürütülecek. Planda, Türkiye'nin denizlerde oluşan fırtına kabarmalarına bağlı taşkınlar, su altında kalacak araziler, tatlısu kaynaklarına tuzlu su girişi gibi fiziksel sorunlar yaşayacağı belirtilecek.

    Planda, bu olumsuzlukların taşkın ve toprak kayıpları, önemli altyapı tesisleri ve yerleşim yerleri başta olmak üzere, tarım, turizm ve ekosistem üzerinde mevcut insan kaynaklı baskılara eklenecek yeni baskılar olarak ortaya çıkacağı ifade edilecek.

    Öncelikle Antalya'dan başlanması öngörülen proje, daha sonra tüm Türkiye'ye yayılacak şekilde genişletilecek. Bakanlık tarafından yürütülecek projeyle, kentleri iklim değişikliğine uygun hale getirmek için mekansal planlama prensipleri yeniden gözden geçirilecek.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu