YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Eylül 2012

"Havyan dışkısından elektrik üretilecek"

  • 1 Eylül 2012 Cumhuriyet
    Türkiye'nin ilk atık yakma ve değerlendirme tesisi özelliği taşıyan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ), sebze-meyve hali atıkları, çimen, işkembe içi atıklar ve hayvan dışkılarından yıllık 10 milyon kilovat/saat elektrik üretecek.

    İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, klinik ve tehlikeli atıkların yakılmasıyla tesisin ihtiyaç duyduğu enerjinin iki katını üretebildiklerini, tesisin enerji ihtiyacını karşılandıklarını ve ihtiyaç fazlası enerjinin satışından gelir elde edildiğini söyledi.

    Tesislerde çöp gazından enerji üretildiğini, 132 kilovat/saat kapasiteli iki rüzgar tribünü bulunduğunu, deneme amaçlı güneş enerjisi panelleri de kurduklarını anlatan Saraç, 2007 yılında TÜBİTAK ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce ''Biyogaz ve Entegre Enerji Üretim Tesisi'' projesini başlattıklarını vurguladı.

    "İZAYDAŞ, aslında ciddi bir enerji şirketidir"
    Asli görevlerinin Kocaeli'de üretilen günlük bin 600 ton civarındaki evsel atık ve endüstri kaynaklı tehlikeli atıkların yakılarak bertarafı olduğuna dikkati çeken Saraç, İzmit Körfezi'ne giren gemilerin oluşturduğu atıklarla tıbbi atıkları da bertaraf ettiklerini kaydetti.

    Kocaeli'de rekreasyon yapılacak alanların hafriyat depolama işlerini de yürüttüklerine işaret eden Saraç, şunları söyledi:
    "Atıkları analiz sonuçlarına göre ya yakarak enerjiye çeviriyoruz ya da yönetmelik gereği depolayarak bertaraf ediyoruz. İZAYDAŞ, temelde atık şirketi görünmesine rağmen aslında ciddi bir enerji şirketidir. Başından beri tehlikeli atıkların yakılarak bertaraf edilmesi gibi yenilenebilir kaynak kullanıyoruz. Bir taraftan rutin faaliyetlerimizi yürütürken, diğer taraftan da şirketimizin geleceğine yönelik çalışmalar yapıyoruz."

    Sebze-meyve hali atıkları, belediye ekiplerinin biçtiği çimler, mezbahalardaki işkembe içi atıklar ile büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının dışkılarının bertaraf edilmesi amacıyla yeni bir proje başlattıklarını vurgulayan Saraç, ''Projenin yatırımını TÜBİTAK yapıyor, müşteri kurum Büyükşehir Belediyesi, işletmesini ise İZAYDAŞ yapacak. Tesis, şirketimiz yerleşkesinde inşa edildi. 2007 yılında başlayan proje, bu yıl itibarıyla tamamlandı, devreye alma çalışmalarımız devam ediyor. Yakın bir zamanda sürekli üretime geçip şebekeye enerji vermeye çalışacağız'' dedi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu