YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Eylül 2012

Çakıl taşlarıyla tarım

  • 11 Eylül 2012 Ntvmnsbc
    Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde deneme amacıyla serada uygulanmaya başlanan ''çakıl malç'' yöntemiyle bitkiler 7 yıl boyunca toprak işlenmeden çakıl taşları içinde yetiştirilecek.

    Türkiye'nin tarım merkezlerinde biri olarak kabul edilen Tokat'ta, deneme amacıyla 'çakıl malç' yöntemi kullanılmaya başlandı.

    Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdettin Sağlam,  yaygın olarak inşaatlarda kullanılan çakıl taşlarının artık seralarda ve parklarda toprak örtüsü olarak kullanılacağını belirtti.

    Bitki kökü üzerine yerleştirilen doğal veya inorganik materyallere malç denildiğini anlatan Sağlam, organik malç materyallerinin genellikle her yıl, plastiklerin ise her yıl veya birkaç yılda bir yenilenmek zorunda olduğunu söyledi. Sağlam, ''Plastikler doğada uzun süre parçalanmadıkları için hem çevre kirliliğine sebep olurlar hem de petrol ürünü oldukları için ithalat miktarını artırmaktadırlar. Halbuki çakıl malcın kullanım süresi yoktur. Sonsuza kadar kullanılabilir.'' diye konuştu.

    Sağlam, çakıl malcın nasıl kullanılacağını şu sözlerle anlattı:
    ''Sera toprağının organik madde miktarı yüzde 6-7 olacak şekilde yanmış çiftlik gübresiyle gübrelendikten sonra toprağın yüzeyi 8-10 santimetre kalınlığında çakılla örtülür. Çakıl örtü üzerine damlama sulama sistemi tesis edilir. Sebze fidelerini dikmeden önce çakıl toprak ortaya çıkacak şekilde tırmıkla çizi şeklinde bir tarafa çekilir. Fideler toprağa dikildikten sonra fidelerin etrafı tekrar çakılla doldurulur. Çakıl hiç kaldırılmadan 6 yıl süreyle bitkiler yetiştirilebilir. 7. yıl sezon sonunda seranın büyüklüğüne göre elle veya ekipman yardımıyla çakıl seranın bir tarafına çekilir ve çekilen kısım tekrar yanmış çiftlik gübresiyle gübrelenir, işlenir ve toplanan çakıl tekrar serilir. Bu işlem seranın diğer yarısı için de tekrarlanır.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu