YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Eylül 2012

Parklarda atık yağ toplanacak

  • 11 Eylül 2012 Ntvmnsbc
    Bitkisel atık yağlar, market, alışveriş merkezi, park gibi yerlere konulacak ''atık yağ toplama cihazlarına'' dökülecek...

    Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nin 2005 yılında çıkarıldığını hatırlattı.

    Atık yağların toplanması konusunda miktar olarak çok fazla yol katedilemediğini ifade eden Baş, yönetmeliğin çıktığı yıllarda bin ton yağ toplanırken şimdi bu miktarın 10 bin tonu geçtiğini, ancak bu rakamın üretilen yağın ancak yüzde 10'una tekabül ettiğini bildirdi.

    Yönetmeliğin, miktar konusundaki faydasından çok, getirdiği kurallar açısından önemli olduğunu belirten Baş, uygulamaların özellikle hazır yemek zincirlerinde etkili olduğunu dile getirdi.

    Yağdaki önemli kriterlerden birinin, kanserojen etkisi bulunan polar madde oranı olduğunu dile getiren Baş, ''Yönetmelik çıkmadan önce ünlü fast food firmalarından aldığımız numunelerde polar madde oranı yüzde 80-85'lerdeydi. Yönetmelikle, bu oranın Avrupa'da da olduğu gibi yüzde 24'e çekilmesini istedik ve uygulanmasında başarılı da olduk. Artık insanlar buralarda rahatlıkla yemeklerini yiyebiliyor'' diye konuştu.

    Konutlardan bitkisel atık yağ toplama konusunda yönetmelik değişikliği çalışmaları bulunduğuna işaret eden Baş, artık yağların Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği tarafından toplanmasının planlandığını söyledi.

    Derneğin, bu kapsamda vatandaşların kolay ulaşabileceği yerlere bitkisel atık yağ toplama cihazları koyacağını ifade eden Baş, cihazların öncelikle marketlere, alışveriş merkezlerine, parklara, nüfusun yoğun olduğu sitelere yerleştirileceğini bildirdi.

    Baş, ''İnsanlar, genellikle atık yağlarını biriktirip alınmasını beklemek yerine, dökmeyi tercih ediyor. Ancak yağ toplama cihazları, ulaşabilecekleri yerlerde olursa, inanıyorum ki kimse yağını lavaboya dökmek istemez'' diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu