YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ekim 2012

"Organik ürün alırken dikkat edin"

  • 2 Ekim 2012 Ntvmsnbc
    Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Türkiye'nin organik tarımda kendine yettiğini, mevcut potansiyelin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

    Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Türkiye'nin organik tarımda kendine yetebilecek durumda olduğunu ama daha da yaygınlaştırılması gerektiğini kaydederek, çiftçileri organik tarıma teşvik ettiklerini söyledi.

    Her ürünü organik olarak almanın mümkün olmadığını belirten Kutlu, ''Vatandaşa her ürünü organik olarak yetiştirmeyiz. Çünkü organik üretimde az ürün alıyorsunuz. Mesela elma kurtlu olabiliyor'' dedi.

    Son yıllarda modern tarım yöntemleri uygulandıkça çeşitli tekniklerin geliştirildiğini ifade eden Kutlu, üründe meydana gelen hastalıklarla kimyasal, biyolojik ve fiziksel mücadeleler yapıldığını vurguladı.

    Ama kolay olduğu için daha çok kimyasal mücadele yönteminin kullanıldığını kaydeden Kutlu, çiftçilerin bilinçsiz ilaç kullanımından dolayı insan sağlığına ve çevre sağlığına zarar veren uygulamaları olabildiğine dikkati çekti.

    Bu açıdan son yıllarda organik tarımın ön plana çıktığına işaret eden Kutlu, kimyasal mücadelede de prospektüse uyulduğu, dozajına göre kullanıldığı takdirde ilaçların insan sağlığına zararlarının olmayacağını söyledi.

    Bunun yanında iyi tarım uygulamalarının da olduğunu anlatan Kutlu, ''Mesela Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'yle ortak bir projemiz var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri bir proje yaptık. Şu anda iyi tarım uygulamalarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçiye gerektiği yerde, gerektiği zamanda ilaç kullanılması yönünde eğitim veriyor, sözleşmeli üretimler yaptırıyoruz. İyi tarım uygulamaları organik tarıma çok yakın bir üretim modeli. Dolayısıyla bu projeyi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu