YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Ekim 2012

"Lüfer bayramınız kutlu olsun"

  • 18 Ekim 2012 Ntvmsnbc
    İstanbul’un Lüfer Bayramı 19-21 Ekim’de kutlanıyor...

    Aşırı avcılık nedeniyle nesli tehdit altında olan lüferin korunması amacıyla geçtiğimiz yıl Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar tarafından başlatılan kampanya dahilinde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ‘İstanbul’un Lüfer Bayramı’ 19-21 Ekim tarihleri arasında kutlanacak.

    Etkinlikler kapsamında 14 farklı mekanda çeşitli paneller, atölye çalışmaları, resim ve kompozisyon yarışmaları, karikatür sergileri, olta ile balık avı yarışması ve ‘Balıklı Filmler Festivali’ düzenlenecek.

    İstanbul Boğazı lüferin yaşam döngüsü içinde dünyadaki en önemli göç yollarından biridir. Karadeniz’de yaz aylarında yumurtadan çıkan lüferler İstanbul Boğazı yoluyla Marmara  Denizi ve Ege’ye göç ederler. Bu göç sırasında kaçak ve hatta yasal ancak aşırı avcılık nedenleriyle Türkiye sularında varlığı son yıllarda tehdit altına giren lüferin korunması amacıyla iki yıl önce başlatılan kampanya olumlu sonuç vermiş ve  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 20 cm altındaki lüferin avlanmasına yasak getirmişti.

    Bakanlığın almış olduğu bu kararı olumlu bulduklarını belirten Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek yaptığı açıklamada “Sirkülerde yapılan bu değişikliği fevkalade önemli buluyoruz ve biliyoruz ki bu düzenlemelerin denize, denizin bereketine yansıyabilmesi için tüketicilere ve balıkçılara büyük görev düşmekte. Bu nedenle İstanbul’un Lüfer Bayramı'nda aşçısı, akademisyeni, balıkçısı, bürokratı, vekili, belediye başkanı ve tüketicisiyle her kesimden, her yaştan İstanbullu'yu bir araya gelerek İstanbul'un asıl sahibi, ezelden beri sakini lüferin geleceğinin güvence altına alınması için el ele verecek,” dedi.

    İstanbul’un Lüfer Bayramı’nın en önemli etkinliklerinden bir tanesi 20 Ekim’de Kadir Has Üniversitesinde  Profesyonel Balıkçı Forumu’nun katılımı ile düzenlenecek aşırı avcılığın getirdiği sorunların tartışıldığı panel olacak.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu