YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Aralık 2012

"Dünyada cennet" mücadeleyle kurtarıldı

  • 1 Aralık 2012 Radikal
    Bodrum'da katı atık merkezi yapılıp, maden ve taşocağı açılmaya çalışılan Kavakdere ve Çatal Değirmen, köylülerin ve çevrecilerin mücadelesi ile kurtarıldı.

    Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Dereköy’de katı atık merkezi yapılması ve maden ile taşocağı açılmasına karşı 8 yıldır mücadele veren çevreciler, amaçlarına ulaştı. Dereköy sınırları içinde bulunan, doğa ve kültürel güzellikleriyle ünlü Kavakdere ve Çatal Değirmen’in mesire yeri yapılması için çalışmalara başlandı.
    Tarihi ve doğal güzelliklerin yer aldığı Kavakdere ve Çatal Değirmen bölgesine, Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği tarafından katı atık merkezi, özel bir firma tarafından da maden ve taş ocağı açılmak istenmesine karşı çıkan çevreciler, köylüler ve sivil toplum örgütleri 8 yıldır sürdürdükleri mücadeleyi kazandı. İdari mahkeme 6 ay önce, bölgeye söz konusu müdahalenin yapılamayacağına karar verdi.

    Doğal ve arkeolojik SİT alanı olan ve her yıl Kavakdere Şenliği’nin düzenlendiği alanda 80’in üzerinde kuş yaşıyor ve bin 200’e yakın bitki türü bulunuyor. Osmanlı, Bizans ve Karya medeniyetlerine ait eserlerin, kaya mezarlarının bulunduğu bölgenin kurtulması için yıllardır sürdürülen çevre mücadelesinin kazanılması büyük sevinç yarattı.

    MESİRE YERİ YAPILACAK
    İptal kararının ardından bölgenin nasıl kullanılacağı konusunda belirsizlik sürerken, Dereköy Muhtar Yardımcısı İlhan Özdaş’tan herkesi sevindiren açıklama geldi.

    Özdaş, Kavakdere ve Çatal Değirmen’in mesire yeri yapılması için çalışmalara başladıklarını belirterek, "Kavakdere ve Çatal Değirmen’in doğal haliyle gelecek kuşaklara bırakılması çok önemliydi. Mücadelemizi kazandık. Çevre belde belediyelerinin de yardımıyla bölgeyi mesire yerine dönüştürüp, doğal haliyle korunmasını sağlayacağız" dedi.

    ABD ’den 32 yıl önce gelip tarım arazisi satın alarak Kavakdere’ye yerleştikten sonra Türk vatandaşığına geçen 65 yaşındaki Ümit Hop Holtzman da Kavakdere ve Çatal Değirmen’in kurtulması için her eyleme destek verdiğini söyledi. Holtzman, "Bir yanlıştan dönüldü. Bölgeye katı atık merkezi yapılıp, maden ve taşocağı açılsaydı, çevre katliamı yaşanırdı. Bölge güzellikleriyle kalmalı" diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu