YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Aralık 2012

"Türkiye sınıfta kaldı"

  • 3 Aralık 2012 Ntvmsnbc
    Doha’da açıklanan rapora göre Türkiye, kırıklarla dolu iklim karnesi ile sondan 5. ülke oldu.

    Doha-Katar’da İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Salımların %90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildiği rapor ile, ülkeleri iklim değişikliği ile ilgili son performansları değerlendirildi. Türkiye listede “en kötü ülkeler” kısmına girerek sondan 5. oldu.

    Sıralamada, iklim değişikliği için gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk 3 sıranın boş bırakıldığı listede, seragazı salımlarında ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle Danimarka 4. Sırayı alarak listenin en üstünde yer aldı. 5. Sırada İsveç yer alırken, krize rağmen iklim politikalarını sürdüren Portekiz 6. sıraya çıktı.

    2011 yılında 58. sırada yer alan Türkiye, bu yıl  57. sıraya çıksada, en kötü ülkeler arasında yer aldı. Türkiyenin ardında, iklim müzakerelerini baltalayan Kanada ve petrol ve doğalgaz zengini Kazakistan, İran ve Suudi Arabistan yeraldı.

    Raporu değerlendiren 350 Ankara, Türkiye’nin kömür ve petrol merkezli ekonomisini devam ettirmek için salım azaltım hedefi vermediğini belirtirken sonucun iklimi değiştiren politikalarının yansıması olduğunu belirtti. Açıklamada “Türkiye’nin 2012 yılını kömür yılı ilan etti, en fazla salım arttıran ülkelerin başında geliyor ve çılgınlığı iklim kurtarmakta değil değiştirmekte görüyor. Doha’da da Türkiye’nin ikinci kez aldığı “günün fosili” ödülü ile artık kamuoyunun dikkatini çekti. Ancak iklim karnesindeki kırıklarla kötü örnek oluyor” denilirken Türkiye, rapora göre, kendisi gibi endüstrileşen ülkeler sınıfında da en sonda yer aldığı belirtildi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu