YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Aralık 2012

Saz Kedisi'ne nüfus sayımı

  • 13 Aralık 2012 Ntvmsnbc
    Nesli tehlike altındaki saz kedisi için koruma çalışmaları sürüyor...

    WWF Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Adana'nın Karataş ilçesindeki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda ''saz kedisi''ni korumaya yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında, bölgede bu yıl yapılan alan çalışması sonucunda 44 yetişkin saz kedisi bireyi belirlendi.

    WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, vakfın, Doğa Koleji'nin katkıları ve Orman Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle yürüttüğü ''Saz Kedisinin İzinde'' projesi çalışmasının ikinci yıl sonuçlarının alındığını kaydetti.

    Saz kedisinin iri bir yaban kedisi olduğunu, deniz, göl ve nehir sistemlerinde yer alan sazlık ve çalılık alanlar ile ormanlarda yaşadıklarını anlatan Kalem, bu hayvanların kuşlar, tavşanlar, kemiriciler, yılanlar, kertenkeleler ve bazen de leşlerle beslendiklerini belirtti.

    Yetişkin olanları av köpeği büyüklüğünde olan ve genellikle boz renkli saz kedilerinin, yavrularını ağaç altlarında korunaklı yuvalarında doğurup büyüttüklerini anlatan Kalem, şu bilgileri verdi:

    ''Yavruların, diğer saz kedileri, çakal, kuyruk süren ve domuzlar tarafından avlandığı için yaşama şansları düşüktür. Saz kedisi, avladığı hayvanlar nedeniyle doğadaki önemli ve faydalı türlerden biridir. Saz kedileri ülkemizde Ege Bölgesi, Orta Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok nadir olarak yaşamaktadır. Zaten çok yetersiz olan saz kedilerinin yaşam ve beslenme alanları, insan etkisiyle giderek daralmaktadır. Avcılık, doğal yaşam alanı kaybı, bataklıkların tarım alanına dönüştürülmesi, kemirgenlerle mücadele sonucu avlandığı hayvanların azalması gibi nedenlerle saz kedisi, Türkiye'de nesli tehlike altında bulunan türler arasındadır.''

    Nesli tehlike altında olan saz kedisinin popülasyonunu belirlemek amacıyla Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda 2 yıldır çalışma yürüttüklerini bildiren Kalem, bölgeye yerleştirilen 12 fotokapan aracılığıyla, 16 farklı istasyonda, 3 bin 138 adet görüntü elde edilerek birey sayısının ortaya çıkarıldığını ifade etti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu