YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Aralık 2012

Organik pazarlara sıkı denetim

  • 28 Aralık 2012 Ntvmsnbc
    Buğday Derneği üretici arazi ziyaretleri ve Belediyeler ile ortak zirai ilaç kalıntı analiz calışmaları devam ediyor.

    Buğday Derneği’nin, Şişli Belediyesi’nin ve Kartal Belediyesi’nin %100 Ekolojik Pazarlarda satılan ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olup olmadığına dair bir süredir düzenli olarak yaptırdığı analiz çalışmaları devam ediyor.

    Güz döneminde, 29 Eylül’de Sişli, 11 Kasım’da Kartal %100 Ekolojik Pazarlarda dört tezgahtan dört farklı üreticiye ait sekiz farklı üründen alınan numineler Intertek Laboratuarlarında 369 ayrı zirai ilaç etken maddesi açısından analize tabi tutuldu. Ürünlerin biri hariç analizler tamamıyla temiz çıkarken bir üreticiye ait tek bir üründe çıkan alt sınırdaki etken maddenin komşu bahçede kullanılan bir zirai ilaçtan kaynaklı bulaşma vakası olduğu tespit edilerek ilgili ürünlerin satışı durdurulurken, ilgili arazi sertifika dışına çıkarıldı.

    Üreticilerin yanı sıra  %100 Ekolojik Pazarlara katılan aracıların da depoları Buğday Derneği’nce denetleniyor, stokları izleniyor. Aracıların depolarda stoklayarak sonraki pazarlara çıkardığı her bir üreticiye ait her bir ürün için stok takip formları ile stok takibi yapılıyor.

    Bugüne kadar pazar içinde Buğday Derneği’nin yaptığı denetimler, aldığı kayıtlar, çektiği fotoğraflar, şüpheli durum ve ürünlerin ilgili sertifika kuruluşlarına bildirilmesi, %100 Ekolojik Pazarlarda yapılan analizler ve arazi ziyaretleri sayesinde bazı üreticiler ve aracılar sertifika kuruluşları ve belediyelerce, tespit edilen durum özelinde, sektörden ihraç edildi, ekolojik pazarlardan men edildi, uyarı/ihtar aldı veya belirli araziler organik tarım sistemi dışına alındı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu