YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2013

UNESCO'ya adaylık için duvardaki yazılar siliniyor

  • 19 Ocak 2013 Cumhuriyet
    UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girebilmek için başvuru yapılan Alanya Kalesi'nde duvarlara yazılan çeşitli yazıların silinmesi için bir proje kapsamında çalışma başlatıldı.

    Alanya Belediyesi ve Alanya Müze Müdürlüğü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmeye hazırlanan Alanya Kalesi'nde tarihi yapılara yazılan duvar yazılarının silinmesi amacıyla çalışma başlattı. Tarihi yapıdaki yazıların silinmesi için Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bekir Eskici'nin raporu doğrultusunda çalışma yürütülüyor.

    Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, yaptığı açıklamada, duvar yazılarının tarihi yapılara büyük zarar verdiğini vurgulayarak, Alanya Kalesi'nin hem doğası ve barındırdığı Anadolu Selçuklu anıt yapılarıyla hem içinde yaşayanlarla önemli bir değer olduğunu söyledi.

    Kalenin içindeki mahallede insanların yaşadığını, turistlerin geldiğini, dolayısıyla yoğun bir insan trafiği olduğunu dile getiren Türkmen, ''İnsanlarda bir alışkanlık var. Duvarlara, ağaçlara yazı yazmak gibi. Tarihi duvarlara yazılan aşklar, aşkı ölümsüzleştirmiyor. Ama böyle bir gelenek var. Bu gelenek tarihi duvarlara yazıldığında büyük tahribat oluşturuyor'' dedi.

    Duvarlardaki yazıların silinmesi için ilk çalışmanın Selçuklu dönemine ait süslemelerde yapıldığını bildiren Türkmen, ''Alanya Kalesi'nin görselliğini yükselten Selçuklu dönemi eserlerindeki duvar yazıları hem alttaki tabakayı hem de görüntüyü bozuyor. Açıkçası tahribat yapıyor. Bu değerli süslemelere yazı yazılmamasını rica ediyoruz'' diye konuştu.

    Türkmen, Alanya Kalesi'nin büyük bir alanı kapladığı için kontrolünün zor olduğunu ifade ederek, çözümün bilinçlenmeden geçtiğini söyledi. Herkese görev düştüğünün altını çizen Türkmen, ''Duvara yazanlar ihbar edilmeli, uyarılmalı ki bunun önüne geçelim. Değerlere sahip çıkmak adına duyarlı olmak gerekiyor'' dedi.

    Duvar yazılarının 2 dakikada yazıldığını, ancak silinmesinin meşakkatli ve masraflı olduğuna, orijinal boya ve yazıların büyük zarar gördüğüne dikkati çeken Türkmen, tarihi ve kültürel yapılara zarar verenlere yaptırım uygulamak gerektiğini kaydetti.

    Türkmen, bu tarz uygulamaları önlemek için kaleye uyarı levhaları yerleştirileceğini belirtti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu