19 Ocak 2013 CumhuriyetUNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girebilmek için başvuru yapılan Alanya Kalesi'nde duvarlara yazılan çeşitli yazıların silinmesi için bir proje kapsamında çalışma başlatıldı.
Alanya Belediyesi ve Alanya Müze Müdürlüğü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmeye hazırlanan Alanya Kalesi'nde tarihi yapılara yazılan duvar yazılarının silinmesi amacıyla çalışma başlattı. Tarihi yapıdaki yazıların silinmesi için Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bekir Eskici'nin raporu doğrultusunda çalışma yürütülüyor.
Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, yaptığı açıklamada, duvar yazılarının tarihi yapılara büyük zarar verdiğini vurgulayarak, Alanya Kalesi'nin hem doğası ve barındırdığı Anadolu Selçuklu anıt yapılarıyla hem içinde yaşayanlarla önemli bir değer olduğunu söyledi.
Kalenin içindeki mahallede insanların yaşadığını, turistlerin geldiğini, dolayısıyla yoğun bir insan trafiği olduğunu dile getiren Türkmen, ''İnsanlarda bir alışkanlık var. Duvarlara, ağaçlara yazı yazmak gibi. Tarihi duvarlara yazılan aşklar, aşkı ölümsüzleştirmiyor. Ama böyle bir gelenek var. Bu gelenek tarihi duvarlara yazıldığında büyük tahribat oluşturuyor'' dedi.
Duvarlardaki yazıların silinmesi için ilk çalışmanın Selçuklu dönemine ait süslemelerde yapıldığını bildiren Türkmen, ''Alanya Kalesi'nin görselliğini yükselten Selçuklu dönemi eserlerindeki duvar yazıları hem alttaki tabakayı hem de görüntüyü bozuyor. Açıkçası tahribat yapıyor. Bu değerli süslemelere yazı yazılmamasını rica ediyoruz'' diye konuştu.
Türkmen, Alanya Kalesi'nin büyük bir alanı kapladığı için kontrolünün zor olduğunu ifade ederek, çözümün bilinçlenmeden geçtiğini söyledi. Herkese görev düştüğünün altını çizen Türkmen, ''Duvara yazanlar ihbar edilmeli, uyarılmalı ki bunun önüne geçelim. Değerlere sahip çıkmak adına duyarlı olmak gerekiyor'' dedi.
Duvar yazılarının 2 dakikada yazıldığını, ancak silinmesinin meşakkatli ve masraflı olduğuna, orijinal boya ve yazıların büyük zarar gördüğüne dikkati çeken Türkmen, tarihi ve kültürel yapılara zarar verenlere yaptırım uygulamak gerektiğini kaydetti.
Türkmen, bu tarz uygulamaları önlemek için kaleye uyarı levhaları yerleştirileceğini belirtti.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013