YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Şubat 2013

Türkiye'nin "Hayvan Gen Bankası" kuruluyor

  • 8 Şubat 2013 Radikal
    Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'de yaşayan bütün büyük memeli türlerin DNA ve hücre örneklerini barındıracak "Gen Bankası" kuruyor.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın “Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi Projesi”nde ilk sonuçlar ortaya çıkmaya başladı.

    TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Selçuk Üniversitesi ile yürütülen proje kapsamında, ilk etapta 15 büyük memeli türünden 364 örnek toplandı, bunlardan 338 DNA örneği elde edildi.

    Örnekler, avlanan, ölü ya da yaralı bulunmuş hayvanların yanı sıra üretme istasyonu, barınak, hayvanat bahçesi gibi yerlerden, nakil ve yerleştirme amaçlı arazi çalışmalarında yakalanan hayvanlardan toplandı.

    Söz konusu hayvanlardan doku ve kan örnekleri alındı. Doku örnekleri canlı kaldığında, hücre izole edilip hücreler çoğaltılarak saklandı. Bu hücrelerden ve kan örneklerinden DNA da izole edilip saklandı.

    GEN BANKASINA GİREN İLK TÜRLER
    Gen Bankası için örnekleri alınan ilk türler karaca, ceylan, kızıl geyik, alageyik, yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, çizgili sırtlan, karakulak, vaşak, kurt, bozayı, tilki, çakal, saz kedisi oldu.

    Projenin tamamlanması ile biyolojik çeşitliliğin tanımlanması sağlanacak, tür ve alt tür isimlerinin revizyonu yapılacak, hayvan gen kaynaklarının korunması kapsamında tür tescili için kriterler belirlenecek.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu