YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Şubat 2013

Solucanlarla toprağı temizleyecek

  • 15 Şubat 2013 Ntvmsnbc
    Amasya'nın Suluova ilçesinde bir çiftçi, topraklarındaki kimyasal kirliliği solucan ve solucan gübresiyle önlemek, sağlıklı ürünler üretebilmek için solucan yetiştiriciliğine başladı.

    Harmanağılı köyünde yaklaşık bin dönüm araziye sahip Ahmet Karan'a ait çiftlikte biyolog olarak çalışan Cihat Tümer, solucanları ve solucan gübresini kullanarak tarım arazilerinde kimyasal gübre kullanımını en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi.

    Gübre elde etmek için bir ahırda solucan yetiştirmeye başladıklarını anlatan Tümer, ''Yaklaşık 5 ay önce solucan gübresi elde edebilmek için çalışmaya başladık. Bu süre içinde solucan sayımızı 50 binden 100 bine çıkardık. Amacımız solucan gübresiyle toprağı yeniden sağlığına kavuşturarak, bitkiyi daha sağlıklı hale getirebilmek'' dedi.

    Kimyasal gübrelerin toprakta kirliliğe yol açarak toprağın doğal ve biyolojik popülasyonuna olumsuz etkide bulunduğunu savunan Tümer, şöyle devam etti:

    "Solucan gübresi üretmemizin nedeni, bin dönüm civarında olan çiftliğimizin topraklarının zaman içinde kimyasal kirlenmeye maruz kalması, toprak sağlığı ve dolayısıyla bitki sağlığımızın tehlikeye girmiş olmasıdır. Toprak sağlığı kötü olunca verim düşmekte. Bugüne kadar tarımda toprağa kimyasal gübrelerle takviyeler yapılıyordu. Bu kimyasalların her yıl atılması toprakta kirliliğe ve toprağın doğal yapısının bozulmasına neden oldu. Toprakta bulunması gereken mikroorganizmalar öldü, bitki hastalık ve zararlılara karşı yalnız hale geldi. Bunun için ilaveten kimyasal ilaçlara da ihtiyaç duyuldu. Toprağa ne kadar fazla kimyasal gübre atılırsa bir o kadar da kimyasal ilaç atılmak zorunda kalındı. Bu da kirliliğe neden oldu."

    Dünyada solucan gübresinin yaygın bir şekilde kullanıldığını ifade eden Tümer, "Solucan gübresini Amerika ve Latin ülkelerinden, Avrupa ülkelerine, Rusya, Hindistan ve Nijerya'ya kadar birçok ülke kullanmakta. Komşumuz Bulgaristan bu konuda çok ileride. Fakat bizim ülkemizde bu pek fazla bilinmemekte. Türkiye'de 3-4 firma ciddi anlamda solucan gübresi üretmekte. Ancak bu üretimler destek görmediği için yeterli değil. Devlet, üniversiteler, tarım kooperatifleri bu üretime destek vermeli. Küba'da bu üretim devlet politikası haline getirilmiş. Tarım politikaları kapsamında Küba 20 yılda kimyasal kullanımını yüzde 88'den yüzde 8'e indirmiş," diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu