YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Şubat 2013

Arılarıyla göç ediyorlar

  • 22 Şubat 2013 Ntvmsnbc
    Arıcılar, arıların aç kalmaması, üşümemesi ve ölmemesi için şehir şehir geziyorlar...

    Türkiye'nin değişik bölgelerinden arılarını kışlatmak ve için uygun hava şartları olması nedeniyle ekim ayında Muğla'ya gelen arıcılar, daha sıcak olan Adana, Mersin, Antalya gibi illere göç etmeye başladı. Muğla'nın Akyaka beldesinde kışlatmadan çıkan arı kovanlarının bakımını ve ilaçlamasını yapan arıcılar, daha sıcak bölgelere göç ediyor.

    Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'deki çam balının büyük kısmının Muğla ve ilçelerinde üretildiğine dikkati çekti. Muğla'da misafir arıcılarla yaklaşık 2,5 milyon kovan bulunduğunu kaydeden Şahin, Türkiye'nin birçok ilinden Muğla'ya arıcı geldiğini, özellikle Anadolu'da yayla balı üretiminde sıkıntı yaşandığı dönemlerde Türkiye'deki çoğu arıcının Muğla'yı tercih ettiğini anlattı. Kış mevsiminde Türkiye'nin birçok bölgesinden arıcının Muğla'yı tercih ettiğini dile getiren Şahin, ''Balları süzen arıcılar aç kalan arıları Muğla'ya getiriyor. Muğla, arıların her dönemde besin bulabileceği bir mekan. Bu anlamda Muğla dünyada da bir merkez. 9 ay boyunca Muğla'da arıcılık yapabilir, bal alabilirsiniz. Onun için çam balı çok önemli. Bu dönemde özellikle kovandaki işçi arı sayısı düştüğü için arının yaşamını sürdürebilmesi için çoğu bölgeden arıcılar geliyor'' dedi.

    Şahin, bölgedeki arıcıların da kasım ayı sonuna kadar bal yaptıklarını, şimdi ise var olan popülasyonları geliştirmek için çaba sarf ettiklerini vurguladı.

    Muğla'ya çam balı yapmak için ekim ayında Ordu'dan gelen ve baba mesleği olarak 30 yıldır arıcılık yaptığını ifade eden Şenol Kaymak, şehir şehir dolaştıkları için en büyük sıkıntıyı konaklama yeri bulmakta çektiklerini anlattı.

    Arıcılığın çok zor ve meşakkatli bir meslek olduğunu vurgulayan Kaymak, ''Yeni doğmuş bir bebeğe nasıl bakarsınız biz de arılara aynı şekilde bakım yapıyoruz. Ekim ayında çam balının sağımını yaptık, daha sonra arıların aç kalmaması ve üşümemesi için arılarımızı Muğla'da bıraktık. Arılarımız Muğla'da kışladı'' diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu