YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2013

Kuzey Kutbu yeşilleniyor

  • 12 Mart 2013 Radikal
    NASA'nın yayınladığı bir fotoğraf Kuzey Kutbu'ndaki erimenin hangi düzeyde olduğunu gösteriyor. Uydu görüntülerinden elde edilen verilere göre Kuzey Kutbu beyazdan yeşile dönüyor.

    Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin  ( NASA ) yayınladığı bir fotoğrafta Kuzey Kutbu'nda küresel ısınmaya bağlı olarak erimenin ne boyutta olduğunu gösteriyor. Gazeteport'un haberine göre, 30 yıllık verilere dayanılarak çekilen görüntülerde Kuzey'in bitki örtüsünün Güney'inkine benzemeye başladığı görüldü.

    Görüntülerde Kuzey Yarımküre'nin değiştiğini, buzla kaplı bölgelerde yeşil bitki örtüleri ve ağaçların büyüdüğü görülüyor. Uluslararası üniversitelerden ve NASA'dan uzmanların değerlendirdiği bu değişimin yüzeyin sıcaklığı ile bitki örtüsünün gelişmesinin bağlantılı olduğu belirtildi. Araştırmaya göre 1982'den beri Kuzey Kutbu'nun bitki örtüsü 4 ve 6. enlemlerdeki bitki örtüsüne benzedi.

    Boston Üniversitesi Yeryüzü ve Çevre Bölümü'nden Ragna Myneni "Kuzeyin yükseklerindeki bitki örtüsü sıcaklık arttıkça gelişiyor. Kuzey Buz Denizi ve karla kaplı süre düşüyor, tarım sezonu uzuyor ve bitkiler daha çok büyüyor. Kuzey Kutbu ve kuzey bölgesinin mevsimsel karakteri değişiyor; buna bağlı olarak ekosistem ve bitkilerde büyük bozulmalara nedne oluyor" dedi.

    Uzmanlar 1982 ile 2011 arasındaki bitki örtüsü değişimini gözlemledi. NOAA'nın Yüksek Çözünürlüklü İleri radyometre (AVHRR) ve NASA'nın Hafif Çözünürlüklü Görüntü Spekrodiyametre (MODIS) araçlarını kullananan bilim insanları 9 milyon kilometre kare alanı taradı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu