YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Mart 2013

Susuzluk tehlikesi kapıda

  • 22 Mart 2013 Cumhuriyet
    Birleşmiş Milletler, 2013 yılını “Su Dayanışması Yılı” ilan etti. Su dayanışmasının öneminin vurgulandığı bu yılda, 22 Mart “Dünya Su Günü”nün ana teması da “su dayanışması” olarak belirlendi. TEMA Vakfı, bu önemli günde Türkiye’nin gittikçe azalan ve bozulan su varlığına dikkat çekerek suyun kullanılacak bir kaynak değil; korunması gereken bir varlık olduğunun altını çiziyor.

    TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlası şu an su kıtlığından etkileniyor. 2025 yılına gelindiğinde 1.8 milyar insanın da su kıtlığı çekilen bölgelerde yaşaması bekleniyor. Türkiye’de yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 3 bin 500 metreküpten 1500 metreküpe düştüğüne vurgu yapan vakıf yetkilileri, kişi başına kullanılabilir su miktarının 100 milyon nüfuslu Türkiye’de 100 metreküpe düşeceğini belirtiyorlar. Vakıf, küresel su varlığının iklim değişikliği, kontrolsüz su tüketimi gibi nedenlerle tehdit altında olduğunu belirterek su zengini olmayan Türkiye gibi ülkelerin de bu tablodan etkileneceği uyarısını yapıyor.

    Çok başlı yönetim
    Türkiye’ye düşen yağışın ancak üçte birinin akışa geçtiği, akışa geçen suyun ise ancak yarısının kullanılabilir forma dönüştüğünü belirten TEMA Vakfı yetkilileri su yönetimindeki çok başlılığı da eleştiriyorlar. Durumun ciddiyetine rağmen halen suyu yöneten tek bir çerçeve kanunun bulunmadığını ifade eden yetkililer “Suyun yönetiminden sorumlu çok sayıda kurum ve 40’ı aşkın yasal düzenleme var. Su yönetimindeki bu çok başlılığa son verecek bir su kanununa ihtiyacımız var” çağrısı yapıyorlar. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu’nu hazırlıyor. Rapor ülke çapında harcanan ve kirletilen su miktarını ortaya koyacak.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu