YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Nisan 2013

Bir pil, 11 kişinin bir yıllık suyunu kirletiyor

  • 1 Nisan 2013 Cumhuriyet
    Kullanıldıktan sonra doğaya atılan bir pilin 600 bin litre suyu kirletme kapasitesine sahip olduğu, bunun da 11 kişinin yıllık su ihtiyacını karşılamaya yeteceği belirtildi.

    Çevre ve Şehircilik Müdürü Cemil Bayram, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda yaklaşık 6-7 ton pilin cep telefonundan saate, oyuncaktan televizyon kumandasına kadar pek çok alanda kullanıldığını söyledi.

    Pillerin şarj edilenler ve edilmeyenler olarak iki gruba ayrıldığına işaret eden Bayram, ''Nikel kadmiyum, nikel metal hidrit ve lityum içeren pillerin geri dönüşümü yapılabilmektedir. Örneğin dünyada rezervleri oldukça azalan kobalt, atık pillerden geri kazanım yoluyla elde edilmektedir'' dedi.

    ''Yakılarak bertaraf edilmesi çözüm değil''
    Bayram, piller ve bataryaların sökülmemesi ve ezilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgiyi verdi:
    ''Atıl pillerin çöpe, toprağa, denize, akarsu ve kanalizasyona atılması ya da yakılması durumunda içerdikleri ağır metaller, çevrenin kirlenmesine yol açmaktadır. Kadmiyumlu pil, olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600 bin litre suyu kirletebilmektedir. Bu da gelişmiş ülkelerde yaklaşık 11 kişinin yıllık su ihtiyacına karşılık gelmektedir.''

    Kullanım ömrünü tamamlamış pillerin geri dönüşüm amacıyla toplanması gerektiğini vurgulayan Bayram, şunları kaydetti:
    ''Toplanan piller yetkili kişiler tarafından türlerine göre ayrıştırılmalı. Ayrıştırılan pillerin, çeşitli fiziki ve kimyasal işlemlerle geri alınmaları sağlanmalı. Pil ya da bataryaların yakılarak bertaraf edilmesi çözüm değil. Çünkü yanma sonucunda kurşun, cıva ve kadmiyum daha da zehirli gaz haline dönüşür ve soluduğumuz havaya karışır. Bu nedenle atıl pilleri çöpe atmayalım ve ulaşabileceğimiz atık pil toplama kutularına bırakalım.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu